Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Žarić

10. 07. 2016. 08:32 >> 08:15
2

"DRUGA REPREZENTACIJA"

Od Novog do Rija: I volonteri promovišu CG

Osim sportista, troje volontera predstavljaće našu zemlju na Olimpijskim igrama u Brazilu: Marija Konjević, Snežana Vujović i Petar Stanojlović. Među 70 hiljada volontera, njih troje su jedini iz Crne Gore. Mladi Novljani poručuju vršnjacima da budu odvažni, pokrenu se i učine nešto korisno, pa makar i hiljadama kilometara od kuće.

Marija, inače apsolventkinja na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, prijavu za volontere je popunila prije dvije godine, ne očekujući da će biti izabrana. Nakon što je položila testove engleskog jezika, provjeru psihičkih i organizacionih sposobnosti, kao i intervju s organizatorima, stigla je potvrda da ide u Rio. „Najprije nijesam mogla da povjerujem da smo stvarno izabrani, ali kada su se emocije smirile i kad smo počeli da planiramo put, shvatila sam da je to – to, i da nema nazad. Jedva čekam da Igre počnu”, kazala nam je Marija.

Snežana, koja je diplomirala poslovni engleski, čekajući rezultate konkursa, imala je priliku da nauči još jedan jezik – portugalski. Ona je, još u srednjoj medicinskoj školi, volontirala u više organizacija. “Nijesam nailazila na dobre reakcije društva”, kazala nam je Snežana dodajući da okolina, u borbi za egzistenciju, ne razumije kad neko “radi džabe”. “Biti volonter je neprocjenjivo iskustvo i raduje me činjenica da volonterizam kod nas postaje više zastupljen i da, konačno, studenti uviđaju benefite volontiranja”, smatra Snežana. Njen cilj je da nauči što više jezika i upozna nove kulture. “Volontiranje na najvećem sportskom događaju i to u 'čudesnom gradu' karnevala, sambe i prelijepih plaža biće iskustvo koje će mi promijeniti život”, uvjerena je.

Petar je ekonomista i radi u računovodstvenoj agenciji. Trenira vaterpolo, a bio je član omladinske reprezentacije Crne Gore. Kako nam je kazao, želi da volontira u inostranstvu, jer kod nas to “nije popularno”. “Većinom se smatra nepotrebnim  i suvišnim, pošto nema novčane naknade”, dodaje Petar. Njegova poruka je da je volontiranje navika srca.

Kad stignu u Brazil, Mariju, Snežanu i Petra očekuju treninzi. Marija će biti dio EVS (Event Services) tima. Volontiraće u Olimpijskom parku. “Moja pozicija ne podrazumijeva praćenje neke reprezentacije i sporta, već rad s klijentima, posjetiocima Igara, pružanje informacija, kao i pomoć oko pronalaženja mjesta na stadionu. Imaću prilično 'gust' raspored, prema kome je predviđeno da volontiram 12 dana. Nadam se da ću stići da ispratim sve događaje koji me zanimaju. Svakako ću se potruditi da podržim moje Novljane i ostale učesnike iz Crne Gore”, kazala je Marija za naš Portal.

Snežana će biti zadužena za medicinsku administraciju na poliklinici u Olimpijskom i Paraolimpijskom selu. Petar će volontirati na vaterpolo takmičenju. “Treniram taj sport od šeste godine, tako da mi posao neće biti stran. Obaveza će biti. Najveći zadatak mi je da pomognem planetarni događaj, a da kroz pomoć drugima pomognem  i sebi, naučim, doprinesem, nadogradim sebe kao osobu, da poboljšam znanje i vještine u zadacima koji me čekaju”, kaže Petar.

Marija očekuje da će njihova priča podstaći omladinu da ostvaruju zamisli. Snežana dodaje da je volontiranje na Olimpijskim igrama “mač s dvije oštrice” i da zahtijeva dosta truda.

“Ali, biti ambasador naše zemlje na takvom događaju me dodatno motiviše. Potrudiću se da Crnu Goru predstavim na najbolji način i da iskustvo koje tamo steknem primijenim ovdje”, poručuje Snežana. Ona smatra da je volonterizam savršena prilika da čovjek istovremeno bude koristan, human i zabavi se.

Volonterima su obezbijeđeni hrana i lokalni prevoz u danima kad rade. Ostale troškove snose sami. No, pojedinci i preduzeća iz Herceg Novog podržali su Petra i Mariju u namjeri da otputuju u Rio, pa dvoje volontera ističu da su zahvalni Petrovim koleginicama s posla, Ljilji, Vesni i Sandri, kao i firmama “Kantul”', “Lilinvest”, “Sos Manex”, “Nataša”, “Dental studio Kovačević”, “Pellegrino”, “Čerović i Dr.”, “Škorpion”, “Mima Co”, "Yachting club" i "Niveda". Zahvalili su i Opštini Herceg Novi i Vaterpolo klubu “Jadran Veterani”.

Snežana, pak, kaže da je institucije kojima se obraćala nijesu podržale, pa novac prikuplja uz pomoć porodice i prijatelja.

Volonteri su u kontaktu sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i sa Upravom za mlade i sport. “Ljude iz Crnogorskog olimpijskog komiteta raduje saznanje da je neko iz naše zemlje dobio priliku da bude volonter na velikom događaju i upućeni su u proces apliciranja za volontere. Čini ih ponosnim što ćemo i mi doprinijeti promociji Crne Gore”, kaže Snežana.

Petar je “na vezi” i sa sportistima. “S obzirom na to da gro olimpijskog tima čine Novljani, od kojih su većina moji prijatelji, u stalnom sam kontaktu s njima, a i s drugim sportistima, iz inostranstva, mahom iz svijeta vaterpola”, rekao nam je Petar.

Volonteri nijesu sasvim sigurni šta ih čeka “tamo negdje, 9 670 kilometara od Herceg Novog”. Ali su spremni, mladalački entuzijastično, da se upuste u avanturu. “Siguran sam da će biti veoma interesantno i uzbudljivo”, zaključuje Petar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније