Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

10. 07. 2016. 20:04 >> 22:08
6

MEDENICA ZA TVCG

Da li je zatvor dovoljan za zločine kao u Zaječaru?

Maksimalna zaprijećena kazna za zločin poput onog koji se sinoć desio u zaječarskom selu Vratarnica, kada je dvadesetosmogodišnji Vladica Rajković silovao pa ubio trogodišnju djevojčicu, je 40 zatvora, kazala je za TVCG predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Ona je kao sudija posljednja izrekla dvije smrtne kazne, prije nego je Crna Gora ratifikovala Protokol 13, koji predviđa njenu apsolutnu zabranu.

"Takvi zločini, kao ovaj u Zaječaru, ne mogu se drugačije tretirati nego kao svirepi zločin, a za to krivično djelo je maksimalna zaprijećena kazna zatvora 40 godina. Ne samo kada je jedna žrtva u pitanju, mogao je biti i serijski ubica, 40 godina je najveća kazna koja se takvom zločinu može izreći. U Crnoj Gori posljednje dvije smrtne kazna izrečene su 2001, ali su nakon potpisivanja Protokola 13 zamijenjene za kazne od 20 godina zatvora. Ta dvojica optuženih su odležali samo jedanaest i po godina," kazala je Medenica.

Ona je istakla da ostaje pitanje da li se na ovim prostorima pojavljuju svirepe ubica sa svirepim zločinima i da li je vremenska kazna zatvora mjera za njihova nedjela.

"Očigledno, mi smo potpisnici Protokola 13 i njega se moramo držati", objasnila je Medenica.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније