Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 05. 2013. 08:13 >> 10:23
104

NE I OD NJEGOŠA

Mihailo: SPC digla ruke od Amfilohija

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo kazao je da odbijanje Sabora Srpske pravoslavne crkve da na dnevni red stavi inicijativu Mitropolije crnogorsko-primorske o proglašenju Njegoša za sveca, govori da i SPC diže ruke od Amfilohija (Radovića).

 

„Srpska pravoslavna crkva „diže ruke" od svog mitropolita Amfilohija. Odbijanje Sabora SPC da razmatra incijativu Amfilohija da Njegoša proglase za sveca potpuno marginalizuje mitropolita crnogorsko-primorskog, zapravo se dodatno ograđuje od njegovih izjava i politike. Sto se mene tiče, nemam iluzija da je Srpska pravoslavna crkva odjedanput promijenila stav prema Crnoj Gori. Mislim da sve ovo ima veze samo sa Amfilohijem, kojeg više ne žele. On može da priča što god hoće, jer on za Srbiju više ne znači ništa. Nadam se da pogotovu ne znači znači ništa za Crnu Goru“,  rekao je mitropolit CPC Pobjedi.

Mitropolit Mihailo smatra da crnogorska vlast neadekvatno reaguje na istupe mitropolita Amfilohija.

„U Srbiji država ništa ne može riješiti bez odluke Srpske pravoslavne crkve. Njihova politika je određivala i odnos te zemlje prema Crnoj Gori, a odgovor naše vlasti je bio najčešće previše blag, tolerantan. Kako su se u Srbiji distancirali, čim im nešto nije odgovaralo!, prokomentarisao je mitropolit Mihailo.

Crnogorski vladika kaže da je SPC, kanonizacijim Petra II Petrovića Njegoša, pokušala da sakrije što je sve o njemu ranije govorila i to na još gori način - svrstavajući ga među ubice i ratne zločince.

„Zamislite da o Njegošu uopšte raspravlja neko ko u svojim redovima ima kačavende. To bi bila velika sramota za državu Crnu Goru i to Crnogorska pravoslavna crkva misli“, kazao je mitropolit Mihailo.

Пратите нас на

Коментари104

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније