Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 05. 2013. 10:39 >> 10:39

UOČI 25. MAJA

VIDEO: Sjećanje na Dan mladosti

Dan mladosti 25. maj bio je praznik kojim se slavio Titov rođendan. Na taj dan, mladići i djevojke iz cijele bivše Jugoslavije, okupljali su se u Beogradu, na stadionu JNA, kako bi Josipu Brozu predali štafetu mladosti - svojevrstan simbol predanosti njegovim tekovinama.

Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije je 1957., na inicijativu Josipa Broza, donio odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti, tako Titov rođendan postaje praznik omladine, a Titova štafeta Štafeta mladosti.

Prva štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. iz Kumrovca, rodnog mjesta Josipa Broza. Svake naredne godine polazila je iz drugog mjesta, simbolično obilježavajući značajne datume i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi je 25. maja, na završnoj svečanosti koja se održavala na stadionu JNA, Titu uručio najbolji među mladima te godine.

Tito je posljednji put sjedio u loži stadiona Jugoslovenske narodne armije 1979., kada mu je omladinka Sanija Hiseni predala štafetu i prenilja najljepše želje za 87. rođendan.

Drug Tito je tom prilikom izgovorio i jednu od svojih antologijskih rečenica „Srećan narod je koji ima takvu omladinu“, kao i „Sa ovakvom omladinom ne moramo brinuti za budućnost“. Inače, ove godine se obilježava 121 godina od rođenja „najvećeg sina naših naroda i narodnosti“.

Komunistički lider, vođa partizanskog pokreta i poslijeratni doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je maja 1892. u Kumrovcu, u Hrvatskoj.

Umro je 4. maja 1980. u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu.

Polaganjem vijenaca i štafeta na grob Josipa Broza Tita u Kući cvijeća u Beogradu, kao i u drugim zemljama bivše Jugoslavije obilježiće se 25. maj - Dan mladosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније