Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

15. 07. 2016. 17:29 >> 17:23
2

ISPOŠTOVATI ŽRTVE

CGO: Mamula da bude muzej

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je nedavnu najavu investitora da će formirati muzej logora Mamula na ostrvu Lastavica. Istovremeno upozoravaju da cjelokupan projekat („boutique” hotel s restoranima, kafeima, prodavnicama, spa centrom, itd.) ne osigurava adekvatnu zaštitu tog lokaliteta, niti obezbijeđuje dostojanstven odnos prema mjestu stradanja crnogorskog stanovništva, od kojih su, kako navode iz CGO, neki i danas živi da svjedoče o torturi kroz koju su prošli na mjestu koje treba da se pretvori u prostor zabave i razonode.

“Direktne strane investicije su neophodne za ekonomsku održivost i privredni rast države, ali ne po svaku cijenu a posebno ne po cijenu gaženja po dostojanstvu žrtava fašizma. CGO je i ranije ukazivao da bi Mamula, kao i druga slična mjesta stradanja, morala biti dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma, te bi se u daljim investicionim aktivnostima, to trebao biti fokus onih koji investiraju ali i odgovornih vlasti kojima je bliži javni od privatnog interesa. Na taj način bi se podsticao razvoj kulture ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i omogućilo turistima iz drugih država da uče o istoriji i antifašističkoj borbi stanovnika ovog područja, od čega bi i crnogorsko društvo imalo višestruku korist a obezbijedilo bi se i poštovanje žrtava”, saopšteno je iz CGO.

Evropa se, kako navode, susrijeće  mnogim opasnostima koje u sebi imaju čak i ksenofobične osnove.

“Zato je još važnije insistirati na većoj društvenoj odgovornosti, empatiji, inkluzivnosti i obrazovanju u čijoj osnovi su temeljne evropske i civilizacijske vrijednosti. Kada bi ova tvrđava bila pretvorena u memorijalni centar, s mogućnošću odvijanja brojnih obrazovnih programa i sadržaja, to bi predstavljalo dodatni kvalitet ukupnog prostora ulaza u Bokokotorski zaliv. Od takvog koncepta ne bi korist imao samo jedan investitor, i sa njim povezan uski krug osoba, već država Crna Gora i generacije onih koji su sebe ugradili u razvoj ove države otporom prema represiji.  Cjelokupno crnogorsko društvo, a posebno institucije sistema, dužni su da se sjećaju svih zločina nad nedužnim civilima tokom ratova na prostoru Crne Gore, kao i da posvećeno rade na razvijanju kulture sjećanja i poštovanja, priznanja i saosjećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili i kako bi se uticalo da se oni nikada više ne ponove. Samo zrela društva koja znaju da cijene i štite humanitet, mogu dugoročno biti uređena, sigurna, pa samim tim i atraktivna za strana ulaganja”, navodi se u saopštenju CGO.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније