Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 05. 2013. 15:50   >>  25. 05. 2013. 13:48

ONLAJN MEDIJI

Sloboda, ali bez govora mržnje

Govor mržnje koji je na našem prostoru odomaćen nakon ratova i političkih previranja pronašao je nov način da se javno iskaže, kroz internet i onlajn medije.

„Glasamo svi za Front, a 14. uveče slavimo pobjedu nad mafijaškom elitom. Blokiramo aerodrom, zatvaramo sve puteve, zauzimamo RTCG, a ako krenu na nas branimo se jer smo časni i pošteni“, jedan je od svakodnevnih komentara koje je izdvojila novinarka Daniela Brkić koja predstavlja Institut za medije. Ona je istakla da se govor mržnje često odnosi i na pripadnike  LGBT populacije.

 „Nikada te Parade neće biti, da ću ja prva uletjeti tamo da vas lomim, vjerujte mi“, takođe je jedan od mnogih komentara.

Brkić je kazala da je vidan napredak kada je riječ o suzbijanju govora mržnje u crnogorskim onlajn medijima, ali da treba još raditi na tome.

„Govor mržnje u onlajn medijima je prepoznat u crnogorskom pravosuđu, ali postoji prostor da se izmijeni zakonodavstvo kako bismo adekvatnije odgovorili na ovaj problem“, kazala je Brkić.

Takođe je pomenula da Kodeks novinara Crne Gore ne tretira onlajn medije jer je usvojen 2002. godine kada, kako je kazala, nije bilo problema sa onlajn medijima.

Najpogodniji način da iskažu svoje mišljenje, a da pritom uvrijede i degradiraju nekog, za čitaoce predstavlja mogućnost da komentarišu tekstove na internet portalima.

Urednici internet portala ističu da najveći problem predstavljaju oni komentari koji nose skrivene poruke govora mržnje, kao i bojazan da se suzbijanjem govora mržnje ne ugrozi sloboda govora.

„U čitavoj stvari posebno je bitno odrediti gdje se nalazi tanana granica na kojoj se završava sloboda izražavanja, a počinje govor mržnje. Ne treba, takođe, izgubiti iz vida da kao što postoji opasnost od govora mržnje, postoji i opasnost od pogrešnog tumačenja šta je to govor mržnje” , ističe urednik Portala RTCG Slavko Đurđić.

Zato urednica portala Vijesti Damira Kalač smatra da je bitno edukovati kadar koji pušta komentare na portalima.

„Jer kao što se nekada govorilo - Novina se čita od kraja,  tako se sada kaže - Vijesti na portalima se čitaju od komentara”, kazala je Kalač.

Kalač dodaje da u Vijestima novinari koji pišu tekstove kontrolišu i komentare, tako da može doći do različitih sudova, da je nešto za nekog uvreda, a za nekog ne.

Urednik Portala Analitika Draško Đuranović, koji je i sam jedan od moderatora, kaže da često govor mržnje nije lako prepoznati , a da onima koji ostavljaju takve poruke posebno odgovara što su anonimni.

„Smatram da je registracija korisnika dobra, jer makar određeni dio čitalaca se može spriječiti u govoru mržnje“, kaže Đuranović.

Urednica portala Cafe del Montenegro Aleksandra Obradović kaže da najčešće ne objavljuju zlonamjerne komentare koji se tiču  vjerskih pitanja, crkve, jezika, LGBT pripadnika.

„Svaki komentar prođe moderatora i onda se odlučujemo šta ide, a šta ne. Ne cenzurišemo komentare jer oni budu objavljeni u cjelosti ili ih uopšte ne objavimo“, objašnjava Obradović.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Dragan Mugoša smatra da je govor mržnje doprinio povećanju tenzija na Balkanu i da je neophodno da sve zemlje regiona krenu u zajedničku borbu.

„Nažalost, govor mržnje u pojedinim onlajn medijima u Crnoj Gori postoji. Treba otvoreno reći da su pojedini komentari ispod onlajn izvještaja zabrinjavajući. Takvi komentari mogu biti negativni za crnogorsko društvo“, kazao je Mugoša i dodao da mediji moraju biti svjesni svoje odgovornosti.

Mugoša je zaključio da pravni okvir EU može biti uspješno pravno sredstvo protiv govora mržnje, ali isključivo pod uslovom da se pravilno sprovodi.

 

Maša Mališić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније