Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Mina ]

19. 07. 2016. 20:24   >>  20:07

PREDSTAVLJENE PRITUŽBE

Objavljena knjiga o postupanju policije

Cilj knjige, koja predstavlja izvještaj o postupanju policije tokom protestnih okupljanja u oktobru prošle godine u Podgorici, je da doprinese spremnosti državnih institucija da garantuju vladavinu prava i obezbijede poštovanje ljudskih prava.

Knjigu “Pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo: Oktobarski protesti i primjena policijskih ovlašćenja" zajednički su publikovali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Savjet za građansku kontrolu policije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i nevladine organizacije (NVO) Građanska Alijansa (GA) i Akcija za ljudska prava (HRA).

Kako je saopšteno iz Savjeta, obavljene su potrebne konsultacije i dobijena podrška potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku, ministra unutrašnjih poslova, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vrhovnog državnog tužioca i čelnika NVO HRA i GA, sa kojima je građanska kontrola policije blisko sarađivala povodom teme.

“Intencija svih izdavača je bila da se za domaću i međunarodnu javnost pripremi i predstavi jedinstvena publikacija u kojoj će biti objektivno sabrane i neutralno predstavljene tekovine rada svih nadležnih organa i institucija u vezi sa primjedbama na prekoračenje policijskih ovlašćenja - Savjeta za građansku kontrolu policije, Unutrašnje kontrole policije MUP-a, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i VDT-a”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet od unutrašnje kontrole policije, državnog tužilaštva i Zaštitnika zatražio da sažeto predstave svaku individualnu pritužbu, odnosno prijavu (građanina, NVO ili političke partije), ili sopstvenu inicijativu u vezi sa postupanjem policije tokom građanskih protesta u Podgorici u oktobru 2015. godine, kao i tim povodom preduzete radnje.

Dodaje se da je ostvarena međusobna komunikacija i saradnja tim povodom dodatna vrijednost u crnogorskom institucionalnom i demokratskom kontekstu.

“Izdavači vjeruju da publikacija doprinosi transparentnosti, profesionalizaciji i snaženju institucija, boljem informisanju javnosti i da podstiče konstruktivan društveni i politički dijalog i argumentovanu diskusiju o kvalitetu rada nadležnih državnih organa”, kaže se u saopštenju.

Pojašanjava se da u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) obavezuju principi i načela na kojima počiva EU - sloboda, demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ukazuje se da su pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo osnovna ljudska prava.

“Crna Gora je dužna da obezbijedi zabranu mučenja (torture) i svih drugih oblika zlostavljanja, nasilja, ponižavajućih i nečovječnih postupaka i kažnjavanja, i da štiti fizički integritet i dostojanstvo, na osnovu sopstvenog Ustava i zakona, kao i međunarodnih ugovora o ljudskim pravima”, poručili sui z Savjeta.

Oni su objasnili da je cilj knjige da doprinese spremnosti državnih institucija da garantuju vladavinu prava i obezbijede poštovanje ljudskih prava.

“Pažljivim čitanjem ponuđenog sadržaja posebno se uočava konstatacija Osnovnog državnog tužilaštva “Do danas izvršilac nije identifikovan”. Zato je knjiga i u funkciji suočavanja policije sa sopstvenom prošlošću i razgradnje negativnog nasleđa i prakse”, saopštili su iz Savjeta.

Oni su ocijenili da je suštinski potrebno uspostavljanje nove policijske kulture koja ne dozvoljava zloupotrebe i nedopustivu, protivzakonitu, solidarnost, odsustvo odgovornosti i ograničavanje, bilo koje vrste, nadzora i istraga.

Koautori knjige su Zdenka Perović, Ljiljana Klikovac, Drago Spičanović i Aleksandar Saša Zeković, koji je i urednik.

Knjiga je dostupna na linku http://www.mup.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=245707&rType=2

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније