Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Atlas TV ]

20. 07. 2016. 21:28 >> 21:08

SINDIKAT DOKTORA MEDICINE

Novac usmjeriti za sprečavanje odlaska ljekara

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić izjavila je da taj sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanje plata ljekarima iako ih vlada ignoriše. Ona je otkrila da je odlazak iz Crne Gore najavilo još 20-ak doktora. Dodaje da rješenje ovog problema ne može biti angažovanje konsultanata iz inostranstva, već da bi taj novac trebalo upotrijebiti da se zadrži domaći kadar.

Popović Samardžić je izjavila da taj sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanje plata ljekara iako ih vlada ignoriše jer, kako kaže, smatraju da je to pravedno i logično.

"Vi znate da u mnogim velikim državama, predsjednici dobijaju predsjedničke izbore na platformama koje se oslanjaju na program koji obuhvata unaprjedjenje zdravstvenog sistema. Kod nas se to javno, vrlo otvoreno, ignoriše. Otvoreno se ignoriše činjenica da ljudi odlaze. Pričamo u javnosti o tome koje ćemo skupe aparate da kupimo. Vidjeli ste da kupujemo linearni akcelerator i da je za to Vlada izdvojila 9 miliona i 200 hiljada eura. Da bi se udovoljilo zahtjevu Sindikata doktora medicine, tj. zahtjevu doktora medicine u Crnoj Gori, potrebno je 5 miliona eura na godišnjem nivou", kazala je, za televiziju Atlas, Popović Samardžić.

Ona smatra da je nedavnom izjavom profesora Ranka Lazovića potvrđeno da postoji problem malih plata i odlaska iskusnih kadrova iz zdravstva. Predsjednica Sindikata doktora medicine izričita je da se to ne može riješiti čekanjem da se za par godina završi specijalizacija mladih ljekara, a da se za to vrijeme angažuju konsultanti iz drugih zemalja.

"Govorim o procedurama koje su svuda u svijetu aktuelne, a to je da kada postanete specijalista, smatra se da vi morate da radite 5 godina u struci na specifičnim poslovima I pod nadzorom svog starijeg kolege, da bi se smatralo da ste vi nezavisni I da ste stekli kompetencije da budete nezavisni u svom radu. Dakle, ne možete vi toliku odgovornost da svalite na mladog ljekara koji je tek stigao sa edukacije", kazala je Popović Samardžić.

Ona navodi i da je za mjesečno angažovanje konsultanata sa strane potrebno platiti oko 4.000 eura, što se, kako je rekla, moglo upotrijebiti da se zadrže domaći doktori u Crnoj Gori. Zaključila je i da će država najbolje pokazati želju da se suprotstavi korupciji u zdravstvu tako što će se povećati plate ljekarima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније