Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Tivat; Objava: I.P. ]

21. 07. 2016. 13:28   >>  13:56 3

OKO PONOĆI

Potonuo napušteni brod "Indipendia"

Napušteni brod "Indipendia" potonuo je sinoć oko ponoći na vezu kod stare Račice u Bonićima. Na lice mjesta izašla je Inspekcija bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije iz Kotora i Uprave pomorske sigurnosti.

 

Oko potonulog drvenog korita broda dugog 49,5 metara koji je na vezu ispred palate Verona od 2006. godine, inspektori su brzo postavili plutajuću branu i tzv. "disperzante" da bi spriječili zagađenje mora od nafte i zauljenih tečnosti, prenosi Radio Tivat.

Inspektor bezbjednosti Lučke kapetanije Željko Lompar kaže da je najvažnije da nije došlo do polucije, da je akvatorijum osiguran od zagađenja.

Prema njegovim riječima u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja pokrenuli su proceduru za rješavanje sudbine ovog napuštenog plovila.

"Vrlo brzo nakon što je brod potonuo stigli smo na lice mjesta, osigurali područje od zagađenja u cilju preventive. Uzrok potonuća ne znamo, u toku je inspekcijska istraga koja treba da utvrdi sve okolnosti ovog događaja", rekao je Lompar.

Prema njegovim riječima, na prvom mjestu je utvrđivanje stvarnog vlasnika broda kako bi država obavila naplatu.

U Službi zaštite i spasavanja Tivat kažu da im nije prijavljen incident, ali su minulih godina u više navrata spasavali potonuće broda, ispumpavajući vodu iz njegovog korita kako ne bi završio na dnu.

Jedno od rješenja koje se pominje je i vađenje "Indipendie" vojnom dizalicom na obalu kako bi se isjekla u djelove ili njeno povlačenje u dubinu zaliva, gdje bi bila podvodna atrakcija. Odluku o tome donijeće nadležni u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja.

U Lučkoj kapetaniji i Upravi pomorske sigurnosti kažu da će naknadno obavijestiti o rezultatima inspekcijske istrage, kako je došlo do incidenta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније