Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

23. 07. 2016. 13:14 >> 12:55

RADOVIĆ SMATRA

Najmanje jedan predstavnik NVO u UO

Predlog zakona o manjinskim pravima i slobodama koji predviđa drugostepenost u odlučivanju kandidovanih projekata u Fondu za manjine bolje je rješenje od postojećeg stanja, smatra koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi Milan Radović.

Crnogorska Vlada usvojila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona manjinskim pravima i slobodama kojima je uvedena dvostepenost u odlučivanju za kandidovane projekte i da monitoring i evaulacija odobrenih projekata bude podgnuta na veći nivo.

"Predlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri bolje je rješenje od postojećeg stanja. Njime je predviđeno drugostepenost u odlučivanju a projekte će ocjenjivati nezavisni eksperti. Međutim, zbog dosadašnje prakse Fonda nemamo povjerenja i vidimo prostor da se sa zloupotrebama nastavi", rekao je Radović agenciji MINA.

U GA, kako je rekao, smatraju da zato najmanje jedan predstavnik NVO koje se bave ljudskim i manjinskim pravima treba da bude u novom Upravnom odboru. 

Radović je ocijenio da u UO treba da bude i jedan predstavnik medija ili NVO koje se bave pitanjima medija, a ne kako je sada stavljeno predstavnik organa državne uprave nadležnog za medije. 

"Na ovaj način prava i interesi javnosti bila bi garantovana na većem stepenu nego do sada i stvorile bi se okolnosti za transparentniji rad Fonda, što je do sada bio jedan od najvećih problema", ocijenio je Radović.

On smatra da kao kriterijum za izbor direktora umjesto predloženih tri treba da bude pet godina radnog iskustva u oblasti ljudskih i manjinskih prava. 

"Imajući u vidu da se predlogom izmjena planiraju dodatna ulaganja i osnivanje novih tijela neophodno je bilo da se izvrši procjena fiskalnog uticaja", kazao je Radović.

On je podsjetio da ke izmjene Zakona o manjinskim pravima i slobodama inicirala je GA, navodeči da se duži niz godina pratili rad Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. 

Radović je kazao da je GA u monitoringa uočila brojne probleme. 

"Najvažniji su prisustvo konflikta interesa koji se ogleda da članovi Upravnog odbora koji su dijelili sredstva ta ista sredstva su dodjeljivali organizacijama na čijem su čelu i to što se realizacija projekata nije adekvatno sprovodila niti je od strane administartivne službe Fonda vršena kontrola utroška sredstava", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, rad Fonda nije bio javan iako su svi pozitivni propisi definisali to, a izvještaji o radu su kasnili i po nekoliko godina.

"Do sada po nasim tužbama Upravni sud je zbog nezakonitosti ponistio pet odluka o raspodjeli sredstava.Našu inicijativu za izmjenu Zakona prihvatila je Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda i dalje je procesuirala", kazao je Radović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније