Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 07. 2016. 17:51 >> 17:33

PAJOVIĆ PORUČIO

Skadarsko zaštititi, pa valorizovati

Država mora snažno da podrži zaštitu Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero kako bi se njegovi prirodni potencijali valorizovali, poručio je predsjednik Skupštine Darko Pajović. On je danas obišao specijalni rezervat prirode Pančeva oka, na Skadarskom jezeru.

Sa Pajovićem su, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, bili i direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Azra Vuković, direktor NP Skadarsko jezero Goran Škatarić i ornitolog Nela Vešović-Dubak.

Pajović je kazao da je cilj posjete zaštićenog rezervata prirode Pančeva oka na Skadarskom jezeru upoznavanje sa problematikom rada NP, jer, kako je naveo, Skupština, kao najveći zakonodavni dom u Crnoj Gori, donosi mnogo zakona koji se odnose na životnu sredinu.

“Ono što treba istaći jeste da se ljudi u NP srijeću sa dosta problema. Ali isto tako treba istaći da smo danas svi konstatovali da je Skadarsko jezero jedan ogroman, da ne kažem nepresušan izvor ekonomske dobiti”, naveo je Pajović. 

On je poručio da Skadarsko jezero prije svega zaslužuje snažnu zaštitu, da bi ga onda mogli na kvalitetan i održiv način ekonomski valorizovati. 

“Dakle, NP sami po sebi čine svoje napore u okvirima svojih mogućnosti ali treba biti realan i reći da država mora snažno da podrži upravo zaštitu NP i kasnije održivo korišćenje ovih prirodnih potencijala”, kazao je Pajović.

 

On je poručio da treba imati u vidu da sve zakone koje se u parlamentu donose treba i primjeniti u praksi. 

“Dakle, veliki benefit ovakvih događaja jeste što se parlamentarci pa samim tim i ja, prvi među jednakima, na licu mjesta uvijek upoznate bolje sa problematikom, mogućnostima za rješavanje ali isto tako i mogućnostima primjene svega onoga što je posao Skupštine a to je da donosi zakone, između ostalih i zakone iz oblasti zaštite životne sredine”, naveo je Pajović. 

Vuković je kazala da je posjeta bila dodatna promocija aktivnosti posmatranja ptica što je u svijetu rastuća turistička grana, posebno u zaštićenim područjima.

“Kod nas u NP Skadarsko jezero još ima potrebe za dodatnom promocijom ove aktivnosti i to je bio i cilj ove posjete. Dakle, osim toga razgovarali smo i o trenutnom stanju u NP, o njegovim potrebama i o nekim aktivnostima koje treba, prije svega u zakonodavnom okviru, bolje riješiti kako bi samo funkcionisanje NP bilo lakše i jednostavnije”, poručila je Vuković. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније