Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

26. 07. 2016. 18:04   >>  17:45 2

FEJZIĆ SIGURAN

Gulenovi ne mogu poremetiti odnose CG i Turske

Nestabilnost koja je mogla da nanese veliku štetu Turskoj i njenom narodu zamalo je izbjegnuta, kaže reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. On, u emisiji Klub A na Atlas TV, kao poznavalac prilika u Turskoj, kaže da postoji mnogo razloga da se ta zemlja destabilizuje, navodeći njen položaj, odnose Istoka i Zapada, kao i skori prestanak važenja mnogih ugovora na koje se obavezala prije sto godina. Fejzić kaže i da grupa Fetulaha Guelena, koju turske vlasti optužuju za puč, nema bitniji uticaj u Crnoj Gori i da njihovi predstavnici ne mogu uticati na odnose naše zemlje i Turske.

Nestabilnost koja je Turskoj prijetila zamalo je izbjegnuta, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, komentarišući situaciju u toj zemlji nakon neuspjelog pokušaja državnog udara.

"Na svu sreću", kazao je Fejzić i dodao da je “to zlo koje je moglo da nanese veliku štetu i izrodi još jedno veliko ratište u sviijetu, u startu sasječeno".

Fejzić smatra da je to dobro, prije svega za Tursku i Turke, kao i za sve ljude koji žele mir u svijetu, poštuju demokratiju i demokratska načela.

Rifat Fejzić kaže da se mnogo pažnje u medijima posvećuje reakcijama vlasti nakon puča, odnosno reakciji premijera Redžepa Tajipa Erdogana prema neistomišljenicima, nego samom puču i njegovim uzrocima. On, kao mogući razlog koji je uzburkao Tursku, navodi njen geopolitički položaj.

“Geopolitika je u pitanju, mjesto gdje se Turska nalazi, budućnost Bliskog istoka, odnosi Istoka i Zapada", kaže Fejzić i dodaje da je jedan od mogućih razloga za puč i to što se bliži 100 godina od proglašenja Republike Turske, zbog čega će mnogi ugovori na koje se Turska obavezala u prvih sto godina prestati da važe. 

Fejzić o grupi Fetulaha Gulena, koju turske vlasti optužuju za puč, kaže da je njeno djelovanje u Crnoj Gori zanemarljivo, ali da ima jak uticaj u zemljama u okruženju. On, međutim, smatra da njihovi ljudi moraju biti predmet praćenja u Crnoj Gori.

"U Crnoj Gori, u Podgorici, oni održavaju kurs nekog stanog jezika, a u Rožajama funkcioniše studentski i dom za srednjoškolce. To nije ništa u poređenju sa Albanijom gdje je njihov uticaj veoma jak kad je riječ o obrazovnim institucijama”, kaže Fejzić.

On se nada da nadležni u Crnoj Gori, koju smatra ozbiljnom državom, koja je pri tom kandidat za članstvo u NATO, pratiti njihovo djelovane. Fejzić ne vjeruje da te grupe mogu poremetiti odnose Crne Gore i Turske. On naglašava da je Turska zemlja koja je protivnik radiklanog islama svudgdje u svijetu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније