Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

26. 07. 2016. 21:17 >> 20:58

RAZLIČITA VIĐENJA

Koliko, stvarno, ima zdravstvenih osiguranika?

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje iz redova opozicije Adis Balota tvrdi da je ukupni broj osiganika u bazi Fonda 707.465, što premašuje broj stanovnika Crne Gore, a za neprecizne podatke krivi Ministarvo za informaciono društvo i telekomunikacije, koje im, kako tvrdi ne dozvoljava pristup elektronskom centralnom registru stanovnika. Na osnovu njega bi u Fondu mogli da iz svoje liste osiguranika izbrišu preminule. Te navode u ministarstvu odbacuju, tvrdeći da su preuzeli sve aktivnosti kako bi Fond povezali na centralni registar stanovnika, ali da je izostala reakcija Fonda. Da su imali problema sa sinhronizacijom baze, tvrdi i predstavnik Vlade u fondu Sead Čirgić, napomnjući da je to jedan od prioriteta u narednom periodu. Napomije i da elektronska baza nikad nije, niti može biti preduslov za bilo kakve zloupotrebe.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i predstavnik opozicije u toj ustanovi, Adis Balota, kaže da su tačni i redovno ažurirani podaci neophodni za održivo funkcionisanje Fonda.

"Na današnji dan, 26. 07., ukupni broj osiganika u bazi Fonda je 707.465, što znači da je broj osiganika u bazi osiganika Fonda puno veći nego što je po bilo kojem popisu stanovništva, ili po bilo kojoj drugoj evidenciji trenutno u Crnoj Gori", kaže Balota.

Predstavnik Vlade u Fondu, Sead Čirgić, odgovara međutim, da je broj zdravstvenih osiguranika uvijek veći od broja stanovnika, i da je to slučaj i sa zemljama u okruženju.

"Broj osiganih lica Fonda ne može biti jednak broju stanovnika sa popisa iz 2011. ili bilo kojeg drugog popisa. Ovaj broj mora varirati u zavisnosti od sezonskog zapošljavanja stranaca, imajući u vidu da svi stranci koji se zaposle u Crnoj Gori imaju obavezu prijavljivanja na obavezno socijalno osiguranje, a uz to imamo i ne mali broj raseljenih i izbjeglih lica", kaže Čirgić.

Takvo stanje, tvrdi Balota, nije bilo kada je popis osiganika bio u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje, a koji je od 2010. u nadležnosti Poreske uprave, a dio koji se odnosi na centralni registar stanovnika, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. I tu, tvrdi Balota, nailaze na probleme, jer, uprkos apelima nemaju uvid u elektronski centralni registar stanovnika, a samim tim i mogućnost da ih njega izbrišu osigunike koji su u međuvremenu preminuli.

"Ako mi imamo ovoliki broj osiganika Fonda, svi planove se prave na osnovu ovoga. To je jedan problem, u startu imamo nerealne ulazne parametre za svaku projekciju - broj pruženih usluga, i broj očekivanih utrošaka sredstava. Pretpostavljam za ovih 5 ili 6 godina da postoji određeni broj osiganika koji trenutno više nijesu živi. Oni se ne ukljanjaju sa liste kod izabranog ljekara, i automatski zauzimaju mjesto za druge osiganike koji bi voljeli da izaberu svog doktora", navodi Balota.

Predstavanik Vlade Sead Čigrić ne spori, kaže, da su imali problema sa sinhronizacijom elektronske baze, i da je to proces. Ali tvrdi da baza, nikada nije, niti može biti preduslov za bilo kakve zloupotrebe.

"Baza osiguranika do sada nije predstavljala problem u radu Fonda , niti u radu javnih zdravstvenih ustanova kao ni u ostvarivanju prava osiganika. I ne manje važno, baza osiganika nije osnov za utvđivanje budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje", tvrdi Čirgić.

Kontaktirali smo i Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. Oni, kako stoji u saopštenju, odbacuju navode bivšeg pomoćnika ministra za informatičku infrastrukturu Adisa Balote. Tvrde da za neažurnost baze podataka nije krivo Ministarstvo, i da su odgovorili na sve zahtjeve fonda.

"U odgovoru je direktoru Fonda pojašnjeno da je Ministarstvo, nakon donošenja Rješenja o odobravanju pristupa Centralni registar stanovnistva sistemu neposrednim kompjuterskim povezivanjem 18.6.2013. godine, preduzelo sve kako bi Fon za zdravstveno osiguranje povezali na Centralni registar - izdali digitalni certifikat za uređaj, dostavili uputstvo za povezivanje ostalih podataka i klijenata koji su unaprijed definisani i shodno navedenom odradili sve što je odrađeno prilikom povezivanja ostalih institucija kojima je odobren pristup podacima! Zašto je izostala reakcija Fonda nije naše da sudimo?!", navodi se u odgovoru MIDT-a.

Iz Ministarstva kažu i to da su nezvanično informisani da Fondu takav način povezivanja ne odgovara, već da traže stalnu automatsku sinhronizaciju podataka, zbog čega su i predložili organizovanje dodatnog sastanka kako bi otklonili dileme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније