Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

26. 07. 2016. 22:48 >> 22:29

5 NOVIH SLUČAJEVA

Oboljela goveda neškodljivo uklanjaju

Specijalistička veterinarska labaratorija danas je potvrdila još pet slučajeva bolesti kvrgave kože goveda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Dva su na teritoriji opštine Bijelo Polje, dva na teritoriji opštine Mojkovac, jedno na teritoriji opštine Berane. Prethodnih dana potvrđena su dva slučaja, u Gusinju i Bijelom Polju”, kaže se u saopštenju.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva, zajedno sa veterinarskim ispektorima, Specijalističkom veterinarskom labaratorijom i veterinarima, na terenu sprovodi sve mjere koje su propisane zakonom.

“Svih sedam oboljelih goveda su ili će biti usmrćena i neškodljivo uklonjena, izvršiće se dezinfekcija zaraženih gazdinastava i preduzeti sve druge zakonom propisane mjere. Dodatno, utvrđene su granice zaraženih i ugroženih područja na kojima se takođe sprovode propisane mjere”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, danas je veterinarskim ambulantama distribuiran Informativni letak, a veterinarske ambulante će letke dostavljati držaocima goveda na terenu.

“Do kraja sedmice očekuje se isporuka 25.000 doza vakcina koje su donacija Evropske komisije. Tim vakcinama će se, prema usvojenom Programu vakcinacije, prvo vakcinisati goveda u zaraženim i ugroženim područjima, a nakon toga u pograničnim područjima prema Srbiji, Kosovu i Albaniji”, navodi se u saopštenju.

Nakon nabavke nedostajućih 70.000 vakcina, dodaje se, vakcinisaće se sva preostala goveda u Crnoj Gori.

“Apelujemo na držaoce životinja da se pridržavaju uputstava veterinara i da odmah prijave sumnju na bolest goveda nadležnoj veterinarskoj ambulanti”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније