Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Portal Antena M; Objava: I.P. ]

27. 07. 2016. 08:41 >> 08:36
3

KLIMATSKE PROMJENE

Raste broj zmija u Crnoj Gori

Zmija na klupi u Baru u parku, zmija na zelenilu u Siti kvartu, zmija na balkonu kuće u Zagoriču. Ovo su samo neki od slučajeva za koje smo doznali iz medija.

 

Profesor biologije, Tomislav Tomović, kazao je da se broj zmija u Crnoj Gori povećava, a više je razloga za to.

"Broj zmija kod nas u Crnoj Gori se povećava, jer imamo varijabilne klimatske uslove i to česte kiše, pa visoke dnevne temperature, što omogućava porast populacije mišolikih glodara, a to omogućava porast broja zmija. Takođe, smanjen je broj ptica grabljivica, što smanjuje regulaciju broja zmija, što je takođe pogodno za porast broja zmija", rekao je Tomović za Portal Antena M.

On, međutim,  dodaje da to ne bi trebalo povezati sa pojavom zmija u nastanjenim područjima.

"Vremenske prilike utiču na to da zmije ranije izađu iz zimskog sna i zato su sve zastupljenije kod nas. Porastom temperature tokom ljeta, one se ranije nego inače sklanjaju na mjesta koja nijesu direktno izložena suncu. Ukoliko klimatske promjene utiču na izmjene fizičkih i hemijskih karakteristika staništa, onda to stanište može da postane poželjno ili nepoželjno za zmije. Zmije se, dakle, najčešće pojavljuju u podrumima, tavanima zapuštenih kuća, smetlištima i sl. Pojava zmija u pojedinim naseljima nikako se ne treba posmatrati kao najezda i ne odražava stvarno stanje", napominje Tomović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније