Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

28. 07. 2016. 11:32 >> 11:47

ZA OVU GODINU

Iz Ipa fondova 37,5 miliona eura

Prema Indikativnom strategijskom dokumentu za Ipu 2014-2020, Crnoj Gori je za 2016. opredijeljen iznosi od 37,5 miliona eura. Dio tih sredstava će biti izdvojen za podršku horizontalnim akcijama, dok će sredstva u iznosu od 22,5 miliona eura biti iskorištena za finansiranje sektora Životna sredina i klimatska akcija i Konkurentnost i inovacije, saopštio je nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

On je na prezentaciji nacrta nacionalnog programa Ipe 2016 nevladinim organizacijama, koju je danas organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, pojasnio da je od 22,5 miliona eura, za projekte u sektoru životne sredine i klimatske akcije opredijeljeno 15,6 miliona eura, a za konkurentnost i inovacije blizu sedam miliona eura. 

Na prezentaciji, kojoj su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, resornih institucija i predstavnici nevladinog sektora u Crnoj Gori, predstavljeni su prioriteti programa Ipe 2016 i akcije koje će biti podržane ovim programom.

Pejović je naglasio da je u sektoru životne sredine prioritet jačanje kapaciteta za prenošenje i sprovođenje pravne tekovine EU u poglavlju 27.

On je istakao da projekti u ovoj oblasti treba da doprinesu jačanju kapaciteta u sektoru zaštite životne sredine i klimatske akcije,  usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, planiranju u oblasti životne sredine i klimatskih promjena u vidu lista projekata, nacionalnih strategija i planova sprovođenja u skladu s pravnom tekovinom EU, kao i da osnaže resurse za sprovođenje i nadgledanje politika u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Kad je riječ o sektoru konkurentnosti i inovacija, Pejović je saopštio da je prioritet programiranja u ovom sektoru podrška razvoju konkurentnosti i jačanje kapaciteta za inovacije u Crnoj Gori.

„Projekti treba da unaprijede konkurentnost i inovacije u privatnom sektoru, razviju infrastrukturu i unaprijede administrativne kapacitete i stepen usklađenosti sa pravnom tekovinom EU u oblasti konkurentnosti i inovacija“, poručio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније