Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavila R.B. ]

28. 07. 2016. 16:12   >>  15:53 3

JUVENTAS SAOPŠTAVA

Procjena: Svaki 10. Bjelopoljac koristi drogu

Problem narkomanije u Bijelom Polju je sve izraženiji, a procjena je da svaka deseta osoba u tom gradu koristi droge, saopšteno je tokom konsultacija nevladinih organizacija Juventas i Link sa mladima Bošnjačke stranke.

Konsultacije su održane u Bijelom Polju, u okviru kampanje „Pruži podršku, a ne kažnjavaj“.

„Mladi iz Bijelog Polja navode da je problem narkomanije u njihovom radu svakoga dana sve izraženiji, ali da osjećaju da ne nailaze na adekvatnu podršku. Procjenjuju da svaka deseta osoba u ovom gradu koristi droge, a poseban problem ističu korišćenje alkohola i klađenje od maloljetnih osoba“, kaže se u saopštenju direktorke programa smanjenja štete organizacije Juventas Tijane Žegure.

Prema njenim riječima, mladi Bošnjačke stranke su mišljenja su da u 95 odsto slučajeva maloljetni srednjoškolci kupuju alkoholna pića u lokalima, ali smatraju da je poseban problem u ovakvim slučajevima što je, kako je navela, upotreba alkohola društveno prihvatljiva, te da mladi vrlo rijetko snose posljedice zbog ovakvog ponašanja.

„Pored toga, mladi navode da u ovom gradu nedostaje sve, počevši od izuzetno niskog nivoa informisanosti, kako mladih, tako i njihovih roditelja, ali posebno istuču da nedostaje regionalni centar za liječenje i rehabilitaciju, te da je poseban problem predrasuda koje postoji u društvu, što direktno utiče na liječenje osobe koja je postala zavisna od droga i na kraju i samo izlječenje te osobe“, kazala je Žegura.

Mladi, kako je istakla, predlažu niz rješenja trenutne situacije poput toga da se poveća fond edukativnih časova u programima osnovnih i srednjih škola, ali i informisanost roditelja.

„Mladi predlažu i da se otvori makar jedna nevladina organizacija koja bi se bavila isključivo bolestima zavisnosti, posebno u smislu pružanja podrške i pomoći onma koji su pogođeni ovim oboljenjima“, istakla je Žegura.

Ona je podsjetila da je prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prikupljenim tokom ESPAD istraživanja među srednjoškolcima u Crnoj Gori u 2015. godini, 72 odsto učenika smatra da je alkohol vrlo lako dostupan mladima, a 27 odsto njih da je i marihuana vrlo lako dostupna, dok skoro svaki peti učenik  navodi isto i za ekstazi.

„Pored toga, 78 odsto maloljetnika navodi da su probali alkohol, a 40 odsto i da su pili u prethodnih 30 dana. Takođe, deset odsto njih je navelo da je koristilo droge“, ukazala je Žegura.

Juventas je, kako je navela, u više navrata tražio da se hitno podigne nivo preventivnih aktivnosti usmjerenih na mlade osobe, u odnosu na upotrebu droga.

„Pored toga, u više navrata smo isticali da se maloljetne osobe praktično ne mogu uključiti u bilo koji vid liječenja, te da u Crnoj Gori ne postoji čak ni dječiji psihijatar“, kazala je Žegura.

Ona je podsjetila da su, 27. juna ove godine u okviru kamanje „Pruži podršku, a ne kažnjavaj“, Rezoluciju mladih o bolestima zavisnosti, su, pored mladih Bošnjačke stranke, potpisali i mladi Građanskog pokreta URA, Socijal-demokratske partije, Liberalne partije i mlade Socijaldemokrate, zatim studentske organizacije MAPS i AEGEA, kao i Unija srednjoškolaca Crne Gore, te nevladine organizacije Link, 4 Life, Cazas, Korak i Preporod.

“Kampanja “Pruži podršku, a ne kažnjavaj!“, je globalna inicijativa koju su pokrenuli Međunarodni konzorcijum za politike o drogama, Međunarodna mreža osoba koje koriste droge, Međunarodna mreža smanjenja štete i Međunarodna HIV/AIDS alijansa, i Juventas je po drugi put obilježava u Crnoj Gori“, pojasnila je Žegura.

Ovogodišnja kampanja u Crnoj Gori, kako je navela, ima za cilj ima da uključi što veći broj mladih osoba u proces odlučivanja i sprovođenja odluka u djelo iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, posebno mladih iz političkih partija, studentskih i nevladinih organizacija, „mladih koji su stub naše budućnosti“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније