Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

28. 07. 2016. 21:24 >> 21:04

ISTRAŽIVANJE BUNDA JAME

Međunarodna speleološka ekspedicija na Durmitoru

U Nacionalnom parku Durmitor u toku je međunarodna speleološka ekspedicija. Ekspedicija je počela je 13. jula i trajaće do kraja mjeseca, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

U Bunda jami na Durmitoru speleo-ronioci iz Velike Britanije izvršili su prvi uspješni speleo-zaron, u sifonu na dnu jame na dubini od 622 metra.

"Dubina zarona je iznosila 35 metara čime je ostvarena nova dubina jame od preko -660 metara, što je svrstava na drugo mjesto po dubini na masivu Durmitora i vjerovatno treće mjesto po dubini u Crnoj Gori. Još veći kuriozitet je činjenica da je ovo prvi uspješno izveden speleo-zaron na Durmitoru, od početka speleoloških istraživanja 70-tih godina prošlog vijeka", kazaliu su iz NPCG.

U ekspediciji učestvuju članovi Akademsko-speleološko-alpinističkog kluba ASAK iz Beograda i "York University Cave and Pothole Club"-a (YUCPC) sa Univerziteta u Jorku,

"Ovaj rezultat nam daje velike mogućnosti za dalja istraživanja i za bolje shvatanje karsta Durmitora", kazao je predstavnik ASAK iz Beograda, Vojkan Gajović.

Iz NPCG su kazali da ovogodišnja istraživanja podrazumjevaju nastavak istraživanja u Bunda jami na dubini od 622 metara koja uključuju i speleoronilačke aktivnosti, te istraživanja drugih rekognosciranih ili započetih objekata. Istraživanja se sprovode u naučno-istraživačke svrhe sa ciljem upoznavanja i sistematizacije građe o karstu i speleološkim objektima Durmitora.

"Imajući u vidu značaj istraživanja i proučavanja prirodnih vrijednosti Nacionalnih parkova Crne Gore, u ovom slučaju speleoloških istraživanja planinskog masiva Durmitora, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP Durmitor odobrili su besplatan boravak za članove ASAK iz Beograda", saopšteno je iz NPCG.

Akademski speleološko-alpinistički klub (ASAK) iz Beograda jedan je od vodećih klubova iz oblasti speleologije u regionu. Takođe, britanski speleološki klub YUCPC redovno učestvuje u sepelološkim ekspedicijama na Durmitoru od 2004. godine.

Po završetku ekspedicije i sumiranju rezultata Međunarodna ekspedicija će dostaviti kompletan izvještaj istraživanja JPNPCG i Agenciji za zaštitu životne čime će se upotpuniti postojeća saznanja iz ove oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније