Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

28. 07. 2016. 17:14   >>  16:56 1

U MIROVNE MISIJE

IA: Skupština da se pita o upućivanju policije

Institut alternativa (IA) uputio je članovima Odbora za bezbjednost i odbranu predlog amandmana na Zakon o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, kojim bi se Skupština uključila u upućivanje predstavnika policije i drugih državnih organa u mirovne misije.

Izmjenama Zakona se ne tretira nadzor nad upućivanjem pripadnika policije, što, kako smatraju u IA, postaje sve učestaliji vid doprinosa mirovnim misijama.

Kako navode iz IA, za razliku od jedinica Vojske Crne Gore, prilikom upućivanja predstavnika policije, civilne zaštite ili organa državne uprave u mirovne misije, Vladi ne treba mišljenje niti odobrenje Skupštine. 

„Vlada samostalno odlučuje o učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u državnoj upravi u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, a Skupština je potpuno isključena iz ovog procesa“, saopšteno je iz IA.

Matični Odbor za bezbjednost i odbranu, navode iz te organizacije, nije konsultovan prilikom upućivanja, niti je u dosadašnjem periodu bio posebno izvještavan o aktivnostima predstavnika Uprave policije u mirovnim misijama, osim šturih i osnovnih informacija u godišnjem izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Ovo je posebno zabrinjavajuće, jer Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, izričito navodi obavezu Odbora da razmatra ove izvještaje, a samim tim i nadležnih institucija da ih redovno podnose“, kaže se u saopštenju IA.

U toj organizaciji smatraju da je saglasnost Skupštine neophodna i prilikom upućivanja pripadnika pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u misije u inostranstvu.

„Rješenje koje je trenutno na snazi datira iz 2008. godine, učinjeno je zastarjelim i nepotpunim usvajanjem Zakona o parlamentarnom nadzoru i predstavlja jednu od prepreka daljem razvoju parlamentarnog nadzora u oblasti bezbjednosti i odbrane“, saopšteno je iz IA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније