Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 07. 2016. 19:47 >> 19:29

TRGOVINA LJUDIMA

Neophodna pomoć žrtvama i reintegracija

Smanjenje broja žrtava trgovine ljudima podrazumijeva njihovu identifikaciju i pomoć da izađu iz situacija u kojima ih eksploatišu, poručio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

On je kazao da ostvarivanje tog cilja podrazumijeva pomoć žrtvama.

"To uključuje i dugoročnu pomoć u reintegraciji i rješavanje uzroka, odnosno pretvaranje trgovine ljudima u neprofitabilan posao", kazao je Baković, povodom 30. jula - Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Ombudsman je podsjetio da se tom pojavom na najdrastičnije načine višestruko ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode.

"S obzirom na činjenicu da se u sve složenijim i organizovanijim kriminalnim krugovima javljaju novi modeli izvršenja krivičnih djela, tako se i trgovina ljudima sprovodi na sve brutalniji način i sa sve težim posljednicama po žrtve", kazao je Baković.

Prema njegovim riječima, trgovina ljudima, kao ozbiljan i rasprostranjen globalni problem, ne zaobilazi ni Crnu Goru.

"S obzirom na prirodu tog djela i teške posljedice, relativno mali broj procesuiranih slučajeva žrtava trafikinga nikada ne može i ne smije biti razlog da se pasivizira odnos nadležnih prema toj temi", upozorio je Baković.

Prema podacima Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, u Crnoj Gori je u proteklih deset godina registrovano 38 žrtava tog krivičnog djela, među kojima je bilo devet maloljetnika.

U tom periodu zbog trgovine ljudima tužilaštvo je podiglo 20 optužnica protiv 59 osoba, dok su pred sudovima osuđena 34 trgovca bijelim robljem. Žrtve su dolazile iz Ukrajine, Bangladeša, Srbije i Bosne.

Zaštitnik upozorava da brojke ne smiju da zavaraju i navedu na zaključak da se ne radi o velikom i prisutnom problemu. "Naprotiv, one su pokazatelj da država mora da uloži dodatan trud i angažman kako bi se efikasno borilia sa trafikingom".

"Važno je ukazati da relativno mali broj registrovanih žrtava nije mjerilo rasprostranjenosti ovog problema, koji često karakterišu sive brojke neprijavljenih i neotkrivenih slučajeva", kaže se u saopštenju.

Ombudsman smatra da, iako je na ovom polju ostvaren određeni napredak, posebno u dijelu poboljšanja zakonodavstva, ima još prostora za unaprjeđenje, kako u otkrivanju žrtava i počinilaca, a naročito u prevenciji.

"Zaštitnik pozdravlja namjeru nadležnih da se u narednom periodu fokus antitrafiking djelovanja što više usmjeri na lokalni nivo. U tom pravcu ovo pitanje svakako iziskuje i jačanje multisektorskog pristupa, kao i snaženje regionalne i šire međunarodne saradnje", kaže se u saopštenju.

Zaštitnik ukazuje da su, zbog turističke sezone, u ljetnjim mjesecima posebno izražene pojave ekonomske i seksualne eksploatacije (prosjačenje, prostitucija), što predstavlja pojačan rizik da osobe postanu i žrtve trgovine ljudima.

"Posebno je zabrinjavajuće stanje u vezi sa zloupotrebom djece, što je naročito vidljivo kada je u pitanju prosjačenje. U Crnoj Gori ne postoji jedinstvena baza podataka, odnosno centralna evidencija djece koja se radno zloupotrebljavaju, odnosno bave prosjačenjem", upozorio je Baković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније