Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Jadran [ Objavila R.B. ]

29. 07. 2016. 19:59 >> 19:39

STAV MINISTARSTVA

Zgrada Prvoborca nije za novske osnovce

Predstavnici Ministarstva prosvjete i lokalne uprave u proteklom periodu su obišli Dom omladine u Starom gradu i zgradu „Prvoborca“ u Meljinama. Utvrdili su da su potrebna izuzetno velika sredstva i obimni višemjesečni radovi kako bi se prostor uredio za boravak djece. Komisija Ministarstva ostaje pri prvobitnom i sigurnom predlogu da se osnovci smjeste po obrazovnim ustanovama od Kamenara do Sutorine, a Opština još traži mogućnost za zbrinjavanje đaka u jednom objektu.

Obilazak je uslijedio nakon što je novska Skupština odlučila da predškolce i osnovce sa Savine, koji su ostali bez objekata, smjesti u  adaptirane prostore Srednje škole  „Ivan Goran Kovačić“, bivše upravne zgrade „Prvoborac” i Doma omladine u Starom gradu. Sredstva za adaptaciju obezbijedili bi lokalna uprava i nadležno Ministarstvo.

Iz Opštine tvrde da su se ponijeli maksimalno odgovorno i da su  svjesni hitnosti rješavanja ovog pitanja, iako je ono isključiva nadležnost i obaveza Ministarstva prosvjete. Time se bave već dva mjeseca. Zato, kako su kazali Radiju Jadran, pokušavaju da pronađu alternativno rješenje, kako bi se za učenike starijih razreda Osnovne škole „Milan Vuković“ obezbijedila organizacija nastave u jednom objektu.

"Početak izvođenja radova, dinamika i vrijednost adaptacije objekata će se znati nakon što Ministarstvo da saglasnost i donese konačnu odluku na koji način će biti prevaziđena trenutna situacija", odgovorili su nadležni u Opštini na jedno od pitanja koja su se odnosila na sudbinu skoro 1000 djece sa Savine u novoj školskoj godini.

U Ministarstvu prosvjete su, pak, uvjereni da njihovo prvobitno rješenje da se rasporede osnovci sa Savine po vaspitno obrazovnim ustanovama duž rivijere je jedino sigurno.

"Komisija Ministarstva je utvrdila da objekat u Meljinama ne ispunjava normative za izvođenje nastavnog procersa. Prostorije u Omladinskom domu bi se mogle adaptirati, ali za to je potrebno vrijeme i da Opština napravi procjenu neophodnih radova. Posao sigurno ne može biti gotov do septembra", kaže za Radio Jadran PR Ministarstva, Marija Jovović.

Ona dodaje da je Ministarstvo napravilo raspored za svu djecu iz OŠ "Milan Vuković" za pohađanje nastave u drugim školama.

"Svako dijete će biti smješteno, nema potrebe za brigu, jer će biti  obezbijeđen prevoz od dvorišta škole na Savini do one gdje će privremeno učiti đaci. Takođe i u suprotnom smjeru. Od roditelja očekujemo da budu odgovorni i da izvršavaju svoje zakonske obaveze oko vaspitanja djece", kazala je Jovović.

Ona je potvrdila da će mališani iz vrtića "Naša radost" boraviti u adaptiranim prostorijama Srednje škole, kao i u Zadužbini Ukropina u Igalu.

S druge strane, više NVO ostaje bez prostora u Domu omladine u Starom gradu. Opštinsko rukovodstvo je već upoznalo njihove predstavnike s nepopularnom mjerom iseljenja kako bi od jeseni u Domu boravila četiri prva razreda  OŠ "Milan Vuković".

"Opština Hreceg Novi će, kao i do sada, ulagati napor da obezbijedi prostorne uslove za rad nevladinog sektora i pored nepostojanja zakonske obaveze za to", kazali su iz lokalne uprave. To podrazumijeva i period kada se prevaziđu problemi zbog nemogućnosti održavanja nastave u Osnovnoj školi „Milan Vuković“, boravka djece u vrtiću „Naša radost“ i potrebe obezbjeđenja uslova za boravak lica smetnjama u razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније