Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

30. 07. 2016. 09:32   >>  09:22

MJEŠTANI TRAŽE POMOĆ

Nevrijeme uništilo usjeve u Gornjem Vranešu

Jako nevrijeme praćeno gradom pričinilo je preksinoć veliku materijalnu štetu mještanima Gornjeg Vraneša u bjelopoljskoj Opštini , a potpuno uništilo poljoprivredne usjeve. Mještani očajni i nemoćni, očekuju pomoć opštine, jer kako kažu, šteta je ogromna i sami je ne mogu nadoknaditi.

 

Igor Sekulić, iz Vergaševića  kaže da je glavni seoski put voda isjekla te da je njime na nekim mjestima,sada, teško ići i pješke. Dodatni  problem je kaže  što su u selu uglavnom ostala staračka domaćinstva tako da je sada mnogima uskraćen odlazak do ljekara i po životne potrepštine.

“ Vrtovi koji su bili za primjer takođe su stradali kao i livade na kojima seumjesto trave sada nalaze velike naslage zemlje, kamena i granja koje je voda nanijela. Led  je domaćine  ostavio bez očekivanih plodova voća koje je opstalo nakon mraza i snijega u maju. Za dvadesetak minuta palo je preko 30 litara  na jedan kvadratni metar”, tvrdi Sekulić.

U susjednim Barama takođe je stradao seoski put, sa kojeg je voda ponijela sav nasip i prosula ga po okolnim imanjima,  kod pojedinih kuća pijeska ima skoro do prozora,priča 65-ogodišnji Vukosav Kljajević koj ne pamti takvo nevrijeme.

Slična situacija je u petnaestak kilometara udaljenom Biokovcu gdje je pored voća i povrća nevrijeme uništilo puteve, priča Dragan Rovčanin.

“Sve je bukvalno nestalo za kratko vrijeme, kompletan rad svih nas  je uništen. Dva seoska mosta su oštećena a još neznamo u kakvom je stanju ribnjak Mila Kljajevića, kome je grad desetkovao žitarice”, kaže njegov sinovac, Branko Kljajević.

Da je nevrijeme zahvatilo širi pojas sjeveroozapadnog dijela opštine potvrdio nam je domaćin iz Ponikvica Sretko Jelić.

“Desetak kuća iz našeg sela je odsječeno , jer je voda presjekla puteve. Ne može se ni prema Stožeru jer  ranije oštećeni asfaltni put, poslije nevremena više podsjeća na loš makadamski put nego li na asfaltni”, kaže Jelić.

Stanovnici Gornjeg Vraneša očekuju pomoć opštine bar u djelu saniranja puteva jer ,kako kažu, nemoćni su da to sami urade. 

Smatraju da su lokalna uprava i država trebali, i ranije,  da više ulože u seosku infrastrukturu u tom dijelu Vraneške doline s obzirom da se iz tog kraja preko šest decenija vrši bez prekida eksploatacija bukove i smrševe šume. Desetak brenti takođe daju velike sume u vidu poreza državi I lokalnoj upravi a malo toga se vratilo kraju.  Ovo je prilika da im se izađe u susret kako bi konačno dobili puteve koje zaslužuju, jednoglasni su domaćini tog kraja.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније