Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 02. 2013. 19:23   >>  19:22

CRNOGORCI U UKRAJINI

Pljevlja: Izložba dokumenata o emigrantima

U Pljevljima je večeras, kao rezultat saradnje državnih arhiva Crne Gore i Ukrajine, otvorena izložba dokumenata o naseljavanju Crnogoraca u Ukrajini u 18. vijeku.

Taj proces koji je pretežno obuhvatao Donjecku i Lugansku regiju u Ukrajini, počeo je u doba vladike Vasilija Petrovića Njegoša, koji je i podsticao i organizovao migracije. Svi koji su otišli dobijali su i određene preporuke vlasti kako bi im se obezbijedio povoljniji status u društvu.

Izložbu, kojom je obuhvaćen samo dio dokumenata, otvorila je ambasadorka Ukrajine u Podgorici, Oksana Sljusarenko. .

Prema njenim riječima, cilje je da se naučnoj i široj javnosti u Crnoj Gori ukaže na značajan dokumentarni fond koji se čuva u ukrajinskim arhivskim ustanovama.

Tom prilikom podsjetila je i na još neke zanimljive sličnosti između dvije države:

„U Ukrajini postoji više toponima koji imaju veze sa Crnom Gorom. Tako se najviši i najljepši vrh ukrajinskih Karpata zove Goverla, odnosno u prevodu ukrajinskog naroda – Crna Gora. U podnožju je selo Tribušani, koje je, prema legendi osnovalo bratstvo koje je pobjeglo od Turaka a živjelo je u Nikšiću, ispod Trebjese. Takođe, prolaz do susjedne planine nosi naziv Duklja“, kaže Sljusarenko.

Direktor državnog arhiva Crne Gore Stevan Radunović potvrdio je da će, u narednom periodu, biti sličnih izložbi i u drugim crnogorskim gradovima.

Izložba u Pljevljima biće otvorena narednih sedam dana.

 

Saša Bezarević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније