Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

30. 07. 2016. 17:58   >>  17:39 1

NVO JUVENTAS

"Kriminal uništava mlade u Baru"

Mladi iz Bara navode da je problem narkomanije u njihovom gradu izuzetno izražen, a kao najveći razlog svemu vide činjenicu da su srednjoškolcima u današnje vrijeme idoli upravo kriminalci, saopšteno je iz NVO Juventas.

Oni su danas u okviru kampanje "Pruži podršku, a ne kažnjavaj", održali konsultacije sa omladinom Socijaldemokrata Crne Gore u Baru na temu bolesti zavisnosti.

"Mladi iz Bara navode da je problem narkomanije u njihovom gradu izuzetno izražen, a kao najveći razlog svemu vide činjenicu da su srednjoškolcima u današnje vrijeme idoli upravo kriminalci. Javna je tajna da maloljetnici uzrasta 15 do 16 godina prodaju drogu na ulicama, kako bi stekli status u društvu, došli do brze zarade, vozili skupe automobile i iznajmljivali stanove. Nažalost, ovakav brzi način života, sve češće vodi mlade ljude i u brzu smrt", navode u saopštenju.

Procjenjuju čak 90% mladih osoba koristi droge, ali da se većinom radi o rekreativnom korišćenju droga. Kao poseban problem ističu i upotrebu alkohola od strane maloljetnih lica, te navode da često prisustvuju prodaji alkohola maloljetnicima u prodavnicama i kafićima.

"Mladi navode da se vrijeme promijenilo i da danas djeca javno puše džoint ispred zgrade. Smatraju da roditelji nikako nijesu pripremljeni na suočavanje sa ovim problemom, često i ne primjećujući da je dijete izmijenjene svijesti. Zbog toga i navode da je potrebno povećati nivo informisanja, ne samo mladih, već i opšte populacije", navode u saopštenju.

Upozoravaju da je u Baru poseban problem i velika količina droge na ulicama koji mladi objašnjavaju time što je u Baru i luka, ali se tu i pruga završava, te da su pored bliske granice sa Albanijom to glavni putevi kojima droga i dolazi na ulice.

"Predlažu niz rješenja trenutne situacije poput toga da se poveća fond edukativnih časova u programima osnovnih i srednjih škola, te poveća informisanost roditelja, ali i da se osmisle posebni programi informisanja koji bi zainteresovao mlade da se što više i na vrijeme pripreme na sve štetne posljedice koje im upotreba droga može donijeti", dodaju u saopštenju.

Mlade Socijaldemokrate ističu da se u medijima u Crnoj Gori vrlo malo prostora posvećuje ovom izuzetno velikom društvenom problemu, te da bi se i već postojeći sadržaji trebali prilagoditi, kako bi poslali ispravne poruke, kako mladim ljudima, tako i njhovim porodicama.

"Takođe, smatraju da je u samom procesu izlječenja nekoga ko je razvio zavisnost od droga, izuzetno važna podrška porodice, prijatelja i okoline, što se nerijetko uskraćuje onima koji su u procesu liječenja, jer porodice pokušavaju da sakriju problem u kojem se nalaze njihovi članivu, a da ne bi naišli na osudu okoline", piše u saopštenju.

Iz Juventasa podsjećaju, da je 27. juna ove godine u okviru kampanje "Pruži podršku, a ne kažnjavaj", Rezoluciju mladih o bolestima zavisnosti su, pored mladih Bošnjačke stranke, potpisali i mladi Građanskog pokreta URA, Socijal-demokratske partije, Liberalne partije i mlade Socijaldemokrate, zatim studentske organizacije MAPS i AEGEA, kao i Unija srednjoškolaca Crne Gore, te nevladine organizacije Link, 4 Life, Cazas, Korak i Preporod.

Kampanja "Pruži podršku, a ne kažnjavaj!", je globalna inicijativa koju su pokrenuli Međunarodni konzorcijum za politike o drogama, Međunarodna mreža osoba koje koriste droge, Međunarodna mreža smanjenja štete i Međunarodna HIV/AIDS alijansa, i Juventas je po drugi put obilježava u Crnoj Gori.

Ovogodišnja kampanja u Crnoj Gori za cilj ima da uključi što veći broj mladih osoba u proces odlučivanja i sprovođenja odluka u djelo iz oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, posebno mladih iz političkih partija, studentskih i nevladinih organizacija, mladih koji su stub naše budućnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније