Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

04. 08. 2016. 19:54 >> 19:35

UDRUŽENJE "RODITELJI"

Početi obuke za rad s trudnicama i porodiljama

Udruženje Roditelji uputilo je danas apel Ministarstvu zdravlja i kancelarijama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori da što prije otpočnu i pomognu proces obuke zdravstvenih radnika koji rade sa trudnicama, porodiljama i roditeljima beba, kako bi ubuduće mogli da pružaju adekvatniju pomoć u vezi sa dojenjem.

"Apel je upućen simbolično, u toku Svjetske nedjelje dojenja od 1. do 7. avgusta, koju kao Udruženje obilježavamo svake godine od osnivanja 2011. godine i u toku koje kao društvo (nažalost) više nego obično govorimo o podršci i promociji dojenja", saopštila je direktorica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović.

Ona je kazali da su svjesni da djelovanje zdravstvenih radnika nije jedini činilac koji utiče na to da li će majka i koliko dugo dojiti dijete, ali smatraju da jeste značajan i da zdravstveni sistem i društvo treba da urade sve što je potrebno i moguće da bi i im se pomoglo da doje.

Podsjeća da je Udruženje Roditelji prije oko godinu pokrenulo volontersku Grupu vršnjačkih savjetnica za dojenje, koje putem SOS telefona pomažu majkama u vezi sa svim nedoumicama koje se odnose na dojenje, posebno u prvim danima.

"Naše savjetnice su majke koje su dojile svoju djecu, ali i prošle obuku pedijatara, medicinskih i patronažnih sestara, psihologa i komunikologa. Osim putem telefona, majkama pomažemo i u direktnom kontaktu, ukoliko žive na teritoriji Glavnog grada, a sa njima razgovaramo i savjetujemo ih najmanje jednom mjesečno u toku naših okupljanja u Kutku za podršku dojenju koji organizujemo u Razvojnom centru Udruženja. Roditelji od nas mogu dobiti savjete i putem posebne Fejsbuk grupe koju smo aktivirali, ali i putem portala roditelji.me", navela je Mihailović.

Ona je istakla da ih svi kontakti sa majkama, trudnicama i porodiljama najčešće navode na jedan zaključak: pomoć zdravstvenih radnika, posebno u prvim danima nakon rođenja djeteta, nije adekvatna i nije doboljna, a ponekada je čak i vrlo pogrešna. Naravno ne svih, ali značajnog broja njih, nažalost.

Mihailović je istakla da je Udruženje do sada nekoliko puta radilo i ankete na portalu roditelji.me sa majkama koje su u većini slučajeva ukazivale da nijesu dobile savjete niti im je pokazano kako da otpočnu sa dojenjem, a nerijetko im je u prvim bebinom mjesecima savjetovano uvođenje dohrane.

"Posebno nas zabrinjava što smo u posljednje vrijeme dobili informaciju i da neki ljekari daju besplatne kutije mliječnih formula roditeljima u toku posjeta savjetovalištima ili da čak uče majke da dojenje nakon 6 mjeseca djetetovog života nije preporučljivo ni za njih ni za bebu. To nas navodi na zaključak da ni proizvođači formula ne poštuju Međunarodnikodeks o reklamiranjuzamjenskogmlijekakoji je Crna Gora prihvatila i potpisala, a kojim je zabranjeno reklamiranje ili promovisanje bilo kojeg vještačkog mlijeka, na bilo koji način u zdravstvenim ustanovama", saopštila je direktorica Udruženja Roditelji.

U Udruženju smatraju da zajedno traba uraditi mnogo više, kako bi majke u trudnoći i, što je još važnije, neposredno nakon porođaja dobile adekvatne savjete i pomoć, a naravno i u prvim mjesecima dojenja, što je od presudne važnosti da što duže doje svoju djecu.

Mihailović je podsjetila da je posljednje istraživaje UNICEF-a pokazalo da svega oko 17 odsto majki u Crnoj Gori isključivo doji svoju djecu, a taj je procent dodatno smanjen u odnosu na istraživanje rađeno pet godina ranije.

"To je samo još jedan od znakova da su hitne mjere neophodne, i uz to čitav niz koraka", poručuje Mihailović.

Takođe je navela da je Udruženje Roditelji sa Ministarstvom zdravlja prije skoro dvije godine izradilo nacionalne kliničke Vodiče tj. smjernice za dojenje, koji su namijenjeni zdravstvenim radnicima, a koje su radili domaći stručnjaci prilagođavajući australijski nacionalni dokument Vodič za ishranu novorođenčadi.

"Vodič je, kako nam je objašnjeno iz Ministarstva, nakon usvajanja obavezujući za sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori. Iskustva majki za sada ne ukazuju na to da se te smjernice primjenjuju. Udruženje Roditelji značajan dio aktivnosti usmjerava upravo na ovu oblast i to će nastaviti da radi i ubuduće, još snažnije", kazala je Mihailović.

Ovogodišnju Svjetsku nedjelju dojenja udruženje Roditelji je obilježilo podjelom Vodiča za dojenje namijenjenih majkama školama za trudnice domova zdravlja, kao i promocijom volonterske grupe savjetnica za dojenje i njihovih poruka uz podršku Metropolisa i CrossMediaagenije.

Vodiče i poklone za bebe će dobiti i roditelji koji budu prisustvovali okupljanju u petak, od 19 sati u Kutku za dojenje u okviru Razvojnog centra udruženja Roditelji u Podgorici (Ulica Bracana Bracanovića 74/a) u toku kojeg će moći da dobiju savjete i informacije o svim pitanjima u vezi sa dojenjem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније