Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2016. 16:06   >>  15:48

OPASNO PO ZDRAVLJE

Medicinski otpad se ne odlaže po zakonu

U Crnoj Gori je u posljednjih deset godina unaprijeđena zakonska regulativa u vezi odlaganja otpada iz zdravstvenih ustanova, ali bez obzira što je tačno propisano na koji način se on mora sakupljati, sortirati i odlagati, većina njih nije primjenjivala propise.

To se navodi u Planu upravljanja medicinskim otpadom u Crnoj Gori od 2016. do 2020. godine, koji je pipremilo Ministarstvo zdravlja.

Upozorava se da je zagađenje iz zdravstvenih ustanova specifično i može da bude veoma opasno po zdravlje ljudi koji rade u zdravstvenim ustanovama, kao i stanovništva i ekosistema u kojem se taj otpad skladišti. „Zato odlaganje medicinskog otpada predstavlja jedan od velikih problema u Crnoj Gori“.

Kako bi se prevazišli problemi ustanova u zdravstvenom sistemu, Ministarstvo zdravlja je pripremilo Plan upravljanja medicinskim otpadom.

Dokument je koncipiran na način da detaljno prikazuje analizu trenutnog stanja u zdravstvenim ustanovama, nakon čega su prepoznate mjere i aktivnosti kojim se planira prevazilaženje problema u upravljanju medicinskim otpadom.

„U zadnjih desetak godina je došlo do unaprjeđenja zakonske regulative vezane za odlaganje otpada iz zdravstvenih ustanova, ali bez obzira što je tačno propisano na koji način se mora sakupljati, sortirati i odlagati taj otpad, većina ustanovanjih nije primjenjivala propise“, kaža se u dokumentu Ministarstva.

Kako se navodi, kao polazna osnova za procjenu količine otpada su se mogli uzeti samo podaci koncesionara ili iz izvještaja dostavljanih Fondu za zdravstveno osiguranje.

„Uređivanje ove oblasti u svakom pogledu iziskuje finansijska sredstva, kako bi se približili standardima i implementirali propise koje Evropska unija propisuje“, kaže se u Planu.

Cilj ovog dokumenta je da se uspostavi dobra praksa upravljanja medicinskim otpadom, koja bi bila osnov za regulisanje funkcionisanja zdravstvenih ustanova i koja bi pokrivala sve administrativne nivoe.

„Realizacijom ovih aktivnosti postigao bi se efekat unaprjeđenja oblasti upravljanja medicinskim otpadom u Crnoj Gori koja bi postala atraktivna u ekonomskom pogledu i značajno doprinijela privrednom razvoju“, kaže se u zaključcima.

U zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori vrši se razvrstavanje otpada na mjestu nastanka i on se transportuje do privremenog skladišta, koji se nalazi u okviru ustanove.

Izuzetak su Opšta bolnica Berane i Klinički centar Crne Gore u Podgorici, gdje se otpad odvozi kolicima u Centar za obradu medicinskog otpada Ekomedika DOO.

„Obučenost osoblja za razvrstavanje otpada, koji se nalazi u krugu ovih zdravstvenih ustanova, iako je više puta sprovedena obuka i dostavljena pisana uputstva, nije na zadovoljavajućem nivou. Zbog toga je potrebna dodatna obuka i postavljanje pisanih procedura na svakom mjestu nastanka opasnog otpada“, kaže se u Planu.

Ocjenjuje se da je potrebno poboljšati opremljenost zdravstvenih ustanova odgovarajućom opremom za rukovanje otpadom, kao i opremom za zaštitu na radu osoba koje su u kontaktu sa medicinskim otpadom.

Nedovoljni materijalni i ljudski resursi, nedostatak saznanja o zdravstvenim rizicima i nedovoljna kontrola, kako se navodi, najčešči su problemi vezani za upravljanje medicinskim otpadom.

„Da bi se u narednom periodu, smanjila količina otpada, potrebno je da zdravstvene ustanove, poboljšaju sistem selektivnog sakupljanja opasnog otpada i da vrše selektivno sakupljanje komunalnog otpada“, smatra Ministarstvo zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније