Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 08. 2016. 19:45   >>  19:43

KLINIČKI CENTAR

Medicinski otpad se uništava po standardima

Infektivni medicinski otpad nakon prerade i odlaganja na deponiju, bezbjedan je i bez negativnih ekoloških efekata, poručili su iz Centra za preradu medicinskog otpada koji se nalazi u krugu Kliničkog centra Crne Gore.

Sav materijal koji nakon što dođe u kontakt sa pacijentima prilikom liječenja, dođe na obradu u pogon za preradu infektivnog medicinskog otpada.

"Iz KC tokom dana nam pristigne od 500 do 700 kg, a mi u pogonu obradimo od 1000 do 1200 sa područja juga i Nikšića. Medicinki otpad se obrađuje u nekoliko faza. Prvo prikupljanje, zatim predaja u naš pogon, sipanje u mašinu, mljevenje do 100 stepeni, zatim ide zagrijavanje na 110 do 150 stepeni, sterilizacija se završi za nekih četiri minuta, poslije toga ide hlađenje i odlaganje u komunalni otpad. Proces traje nekih 30 minuta po jednoj obradi", pojasnio je Rade Đikanović, rukovodilac u pogonu za preradu medicinskog otpada.

Nakon što se sterilizuje otpad je spreman za deponiju, bez bojazni da može štetno da utiče na zdravlje ljudi.

"Ljudi čija je ovo mašina su taj otpad uzimali u ruke i trljali po licu, znači potpuno je bezopasan", ističe Đikanović.

U Kliničkom centru kažu da se kao potencijalno najopasnija vrsta otpada, infektivni medicinki otpad, skladišti i uništava po strogo propisanim i kontrolisanim procedurama.

"KCCG vrši tretiranje infektivnog otpada sa ekološkim evropskim standardima. Vodi se računa da se pravilno razdvoji i spakuje. Konačni proizvod je u potpunosti sterilan i bez bilo kakvih ekološki negativnih efekata", nagalšava portparolka KCCG, Gorica Soković.

Upravo ekološka inspekcija kontroliše na koji način javne i privatne zdravstvene ustanove upravljaju medicinskim otpadom.

Poručuju da je napredak vidan, ali da na preciznijem razdvajanju komunalnog od medicinskog otpada mora još da se radi.

"Radi se svakako na obuci medicinskih radnika da pravilno odlažu medicinski otpad da ne dođe do miješanja sa komunalnim otpadom i tu treba još da se radi. Ali, opšta slika stanja u Crnoj Gori je, s obzirom na česte inspekcijske kontrole, da se dosta toga uradilo i da je vidan napredak u ovoj oblasti", kaže glavna ekološka inspektorka, Veselinka Zarubica.

Da bi slika bila potpunija i da bi se stanje u toj oblasti dodatno unaprijedilo, Vlada je nedavno na prijedlog Ministartva zdravlja usvojila i Plan upravljanja medicinskim otpadom za period 2016 - 2020.

"Dosadašnje vođenje evidencije o količinama koji se na teritoriji Crne Gore generiše i selektuje nije bio na zadovoljavajućem nivou, zbog čega je Minisatrstvo zdrvalja predvidjelo uspostavljanje stabilnijeg sistema evidentiranja", sekretarka Ministartva zdravlja, Nina Milović.

Plan Ministarstva zdravlja je da do kraja 2018. utvrdi tačne količine medicinksog otpada u skladu sa zakonom o upravljanju otpadom.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније