Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

09. 08. 2016. 11:30 >> 11:19

IZ CG

Na hadž putuje manje vjernika

Za odlazak na hadž, na najsvetije mjesto muslimana, u Meku i Medinu, ove godine prijavilo se 47 vjernika iz Crne Gore, što je znatano manje u odosu na prethodne dvije godine.

 

Kao i prethodnih godina, cijena aranžmana iznosi 3.200 eura. Najstariji vjernik koji ove godine polazi na hadž biće Hatuša Đoković, koja ima 81 godinu. Najmlađi među putnicima biće Astrit Nikaj, koji ima 27 godina.

Generalni sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad Čekić, u razgovoru za Agenciju Anadolija kaže da će vjernici iz Crne Gore na hadž putovati zajedno sa vjernicima iz Albanije.

„Hadžije, kao i prethodnih godina, tamo borave 20-ak dana. U cijenu od 3.200 eura uključeni su avio karta, smještaj, hrana, vodiči, kao i obilazak određenih turističkih destinacija mimo obreda. Većinu vremena naše hadžije provešće u Meki. Naše hadžije putuju zajedno sa hadžijama iz Albanije, to je tradicija koja traje nekoliko godina. Islamska zajednica je jedina koja legalno organizuje odlazak na hadž. Ranije je to išlo preko nekih nevladinih organizacija, a danas u saradnji sa Ministarstvom za hadž Saudijske Arabije, jedino su islamske zajednice legalne organizacije za organizovanje grupa za hadž“, kaže Čekić.

On napominje da je jedini problem sa kojim se Islamska zajednica godinama susreće vakcinisanje hadžija kao prevencija od meningitisa.

„Vakcinisanje obavljamo u Albaniji, jer na našem tržištu ne postoje takve vakcine. Ovaj problem se provlači već nekoliko godina, ali se nadam da ćemo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja uspjeti da riješimo ovaj problem i na taj način olakšamo put našim hadžijama“, kazao je Čekić.

Prošle godine iz Crne Gore je na hadžu bio 101 vjernik, dok je godinu prije taj broj iznosio 81.

Prema islamskim propisima, obavljanje hadža je jedna od pet svetih dužnosti muslimana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније