Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

20. 08. 2016. 13:47 >> 13:28

BAKOVIĆ PORUČIO

Potrebna soba za terapeutsku izolaciju maloljetnika

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković smatra da u Javnoj ustanovi Ljubović u Podgorici treba obezbijediti sobu za kratkotrajnu terapeutsku izolaciju maloljetnika, kako bi se osiguralo da u afektivnim i stanjima jake agitiranosti ne povrijedi sebe ili druge.

Uvidom u procedure o postupanju Centra prošle godine je evidentirano samovoljno udaljavanje 55 puta, samopovređivanje 14, fizički napadi/tuča 62, i uništavanje inventara 47 puta.

„Kada su u pitanju mehanizmi rada u specifičnim situacijama – sprečavanje samopovređivanja maloljetnika i povređivanja drugih, a kako se radi o mješovitoj populaciji djece, čije ponašanje u određenim situacijama može biti van kontrole, nameće se potreba za primjenom „time out“ procedure, kratkotrajnog izdvajanja maloljetnika u posebnu prostoriju radi smirivanja, psihološke reorganizacije i stabilizacije“, smatra Ombudsman.

Kako se navodi, takav tretmanski postupak koristi se u hitnim situacijama, kada postoji direktna opasnost od samopovrede djeteta ili nanošenja povreda drugim licima.

„Soba za kratkotrajnu terapeutsku izolaciju djeteta treba da zadovolji vrlo stroge kriterijume bezbijednosti, kako bi se osiguralo da se maloljetnik u stanju uznemirenosti ne bi povrijedio“, kaže se u izvještaju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2015 godinu.

Zaštitnik je, na osnovu Zakona, određen da vrši poslove nacionalnog preventivnog mehanizma za zaštitu lica lišenih slobode od mučenja i
drugih oblika surovog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja.

Kako se navodi, sobe moraju da budu posebno opremljene za takvu svrhu i provjerene u pogledu bezbjednosti prije upotrebe.

„Kontrola i supervizija „time out“ procedura mora se obavljati od visoko kvalifikovanog osoblja, naprimjer psihologa, psihijatra i stručnih radnika, a prema za tu svrhu usvojenom Protokolu“, ocjenjuje Ombudsman.

Zaštitnik smatra da su prema svim korisnicima Javne ustanove socijalne i dječje zaštite Ljubović sa kojima je obavljen intervju tokom posjete postupalo odgovorno i profesionalno od zaposlenih.

„Na osnovu zatečenog stanja a koji se tiče tretmana sa maloljetnim licima zaključujemo da su kadrovske potrebe zadovoljene. U ustanovi polažu pažnju na edukaciju zaposlenih i praćenje savremenih trendova psihološkog i pedagoškog rada“, ocjenjuje se u Izvještaju.

Zaštitnik smatra da Centar treba da donese Pravilnik kojim bi se definisao tretmanski rad, na osnovu kojeg je precizirano izvršavanje pedagoških mjera, način njihovog praćenja i evidentiranja, evaluacija, kojim bi bila definisana nedozvoljena ponašanja korisnika za koja mogu biti izrečena pedagoške i zaštitne mjere.

Kako se navodi, saradnja sa stručnom službom Višeg suda u Podgorici zaduženom za maloljetnike 2015 godine bila je intezivna, kako putem telefonskih kontakata i čestih posjeta, dok to nije bio slučaj sa stručnom službom Višeg suda u Bijelom Polju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ističe da o saradnji sa stručnom službom Vrhovnog državnog tužilašta, koja je zadužena za maloljetnike, nije dobio i nikakvu informaciju.

„Saradnja sa ovim službama koje su zadužene za tretman maloljetnika u krivičnom postupku jako je važna i neophodno je da bude kontinuirana i intenzivna, kako bi bio postignut željeni efekat izrečenih mjera i institucionalnog tretmana malojetnika“, smatra Ombudsman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније