Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

24. 08. 2016. 08:03 >> 19:01
31

DANILOVIĆ AMFILOHIJU

Sveštenici ne moraju da se prijavljuju

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović saopštio je mitropolitu crnogorsko-primorskom, Amfilohiju, da za sveštenke koji djeluju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne postoji obaveza prijavljivanja.

 

"Ne postoji obaveza prijavljivanja osnivanja iz člana dva, stav dva, Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica za Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale pravoslavne eparhije Srpske pravoslavne crkve koje djeluju u Crnoj Gori", istakao je Danilović u obraćanju mitropolitu Amfilohiju, piše Dan.

Danilović je odgovorio na Amfilohijevo obraćanje aktom-dopisom od 27. jula 2016. godine.

"Član 55 Zakona o strancima (Službeni list Crne Gore, broj 28/2015 i 16/2016) propisuje da se dozvola za privremeni boravak radi obavljanja vjerske službe u Crnoj Gori može izdati strancu koji ispunjava uslove iz člana 42 ovog zakona, a koji kao dokaz o opravdanosti zahtjeva priloži potvrdu da je vjerska zajednica u kojoj namjerava da obavlja vjerski obred i vjerske poslove prijavila djelovanje i sjedište u Crnoj Gori, u skladu sa propisima kojima se uređuje pravni položaj vjerskih zajednica", naveo je Danilović u odgovoru Amfilohiju, u koji je Dan imao uvid.

Kako je istakao, propis kojim se uređuje pravni položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori je Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica (Službeni list SR Crne Gore, broj 9/77, 26/77, 29/89, 38/89, Službeni list RCG boj 27/94 i 26/03). Ovaj zakon, smatra Danilović, uopšte ne propisuje dužnost vjerskih zajednica da prijave djelovanje u Crnoj Gori, već u članu dva samo propisuje obavezu osnivača novoosnovane ili ukinute vjerske zajednice da, u roku od 15 dana od osnivanja ili prestanka rada, opštinskom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove prijavi osnivanje, ili prestanak rada vjerske zajednice, odnosno njenog organa ili organizacije.

„U vrijeme donošenja i stupanja na snagu pomenutog zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica Mitropolija crnogorsko-primorska sa sjedištem u Cetinju i ostale pravoslavne eparhije Srpske pravoslavne crkve su postojale i zakonito djelovale u Crnoj Gori, odnosno njihova djelatnost je bila i jeste u skladu sa Ustavom i zakonom, to jest, u skladu i sa članom četiri stav dva Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica“, naveo je Danilović.

Prema njegovoj ocjeni, samim tim ne postoji obaveza prijavljivanja osnivanja iz člana dva, stav dva, Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica za Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale pravoslavne eparhije Srpske pravoslavne crkve koje djeluju u Crnoj Gori. 

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније