Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 08. 2016. 12:30 >> 12:15
9

U ZAGREBU

Crnogorcu ugradili mehaničko srce

Ljekari Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u saradnji sa hrvatskim kolegama iz KBC-a "Rebro" u Zagrebu, početkom avgusta ove godine uspješno su ugradili mehaničko srce pacijentu iz Crne Gore.

 

 

Pacijent je, kako je saopšteno iz KCCG, stabilnih vitalnih parametara, dobro se osjeća i uspješno se oporavlja u zagrebačkom KBC-u.

"Zajedničkom brzom akcijom Ministarstva zdravlja Crne Gore, onda za zdravstveno osiguranje, KCCG i KBC-a 'Rebro' obezbeđeni su svi zakonski preduslovi da se omogući izvođenje ove procedure", navodi se u saopštenju.

U izvođenju ove zahtjevne kardiohirurške intervencije, kako je saopšteno, ravnopravno je učestvovao naš i zagrebački tim ljekara.

"Srčanu pumpu su ugradili kardiohirurzi doc. dr Aleksandar Nikolić, načelnik Centra za kardiohirurgiju KCCG,  prof. dr Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardiokirurgiju, doc. dr Hrvoje Gašparović i dr Mate Petričević iz  KBC-a 'Rebro'. Anesteziolozi dr Siniša Drekalović iz KCCG i doc. dr Višnja Ivanćan iz KBC-a'Rebro', vodili su anesteziju, dok su kardiolozi KCCG, dr Nebojša Bulatović, direktor Klinike za bolesti scra i dr Maja Miročević sa kolegom dr Danijelom Lovrićem iz KBC-a 'Rebro' učestvovali u praćenju bolesnika sa kardiološke strane,  što predstavlja značajan dio intervencije", pojasnili su iz naše najveće zdravstvene ustanove.

Ističu da su ljekari KCCG u saradnji sa kolegama iz Zagreba već duže vrijeme za ovaj program radili na polju edukacije cijelog tima, uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore.

"Edukacija kardiohirurga obavljena je na Klinici za kardiokirurgiju, kojom rukovodi prof. dr Biočina, kardiologa na Klinici krvnih žila uz podršku predstojnika akademika Davora Miličića, a anesteziologa dr Siniše Drekalovića na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, kojom rukovodi prof. dr Mladen Perić zagrebačkog KBC-a, a kruna ovog programa edukacije bila je navedena intervencija našeg osiguranika", saopštio je KCCG.

Kazali su i da je na ovaj način učinjen prvi korak u edukaciji naših timova za implantaciju mehaničkih srčanih pumpi, koji će se nastaviti, kako bi se ova procedura ubuduće izvodila u KCCG.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније