Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

24. 08. 2016. 17:30   >>  17:18

UMHCG OCJENJUJE

Ograničeno pravo na pomagala

Pravo na medicinsko-tehnička pomagala ograničeno je osobama s invaliditetom u Crnoj Gori, smatra Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) i upozorava na duge procedure i restriktivnu Listu pomagala.

UMHCG ističe problematične i duge procedure za ostvarivanje prava i rokove korišćenja, kao i nemogućnost izbora pomagala kod više ponuđača na teritoriji Crne Gore ili drugih država.

Raznovrsnost i standard kvaliteta pomagala su, kako se ocjenjuuje, izuzetno važni segmenti koje garantuje Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom, a država Crna Gora je obavezna da ih obezbijedi i zbog procesa pristupanja Evropskoj uniji. 

"Iako su u januaru usvojeni novi zakoni iz oblasti zdravstva, koji u određenoj mjeri i u nekim segmentima garantuju veći obim prava iz oblasti zdravtsvenog osiguranja, ni nakon pola godine nije usvojen novi Pravilnik i prateća Lista medicinsko-tehničkih pomagala", kaže se u saopštenju. 

Kako je zakonom definisana mogućnost, ali ne i obaveza Fonda da zaključi ugovore sa davaocima specijalizovane medicinske rehabilitacije i isporučiocima medicinsko-tehničkih pomagala, Fond je to uradio sa predužećem „Rudo Montenegro“ i to bez postupka javnih nabavki. 

"Tako su crnogorski građani primorani da pomagala nabavljaju kod samo jednog ponuđača bez mogućnosti izbora, možda i boljeg kvaliteta za istu cijenu pomagala koju propisuje Fond", kaže se u saopštenju.

Bez obzira što i Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima navodi da su pomagala namijenjena poboljšanju oštećenih funkcija i ublažavanju tjelesnih oštećenja, odnosno suzbijanju progresije oštećenja što garantuje Konvencija, rokovi za dobijanje pomagala su, kako se navodi, restriktivni.

"Tako na primjer korisnici imaju pravo da dobiju nova mehanička kolica nakon pet godina, a elektromotorna nakon šest godina, i to uz obavezno vraćanje prethodnih", kažu iz UMHCG.

Upozorava se da u slučaju kada se neko pomagalo ošteti ili neki djelovi postanu nefunkcionalni korisnici nemaju rezervne djelove, niti drugo pomagalo koje mogu koristiti do perioda popravke i potpune funkcionalnosti pomagala. 

"Na ovaj način se osobama s invaliditetom nerijetko ograničava lična pokretljivost i život u zajednici. Zamislite studenta, sportistu ili društveno aktivnu osobu s invaliditetom koja se s istim pomagalom kreće pet ili šest godina! Gdje je tu kvalitet i udobnost?", kaže se u saopštenju.

Navodi se da prema Pravilniku pravo na dvoje kolica imaju jedino osobe na redovnom ili vanrednom školovanju, ili zaposleni. 

UMHCG smatra da su i rokovi za obnovu potrošnog materijala i dodatne opreme uz pomagalo duge, restriktivne, a nekada je korisnicima onemogućeno da dobiju besplatno neka od tih sredstava.

"Korisnici elektromotornih kolica nekada ne mogu dobiti opremu iz liste rezervnih djelova zato što „Rudo“ ne prihvata cijenu koju mu je ponudio Fond po ugovoru, tako da korisnik ima pravo koje ne može ostvariti jer dobavljač ne isporučuje to sredstvo po predviđenoj cijeni Fonda", kaže se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније