Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 08. 2016. 20:16 >> 19:59

ZDRAVSTVENE USTANOVE

Nastavljen projekat za energetsku efikasnost

Projekat "Energetska efikasnost u Crnoj Gori - dodatno finansiranje (MEEP AF)", koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Direktoratom za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, nastavljen je realizacijom predviđenih aktivnosti.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da se sada radi na zamjeni fasadne bravarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore, a vrijednost radova je 1,17 miliona eura, dok će radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija, sa pratećim elektro radovima u domovima zdravlja u Nikšiću, Kolašinu i Andrijevici kao i u zdravstvenoj stanici Petnjica početi danas.

Ukupna vrijednost radova je, kako se dodaje, 121,14 hiljada eura.

"Do kraja realizacije projekta MEEP AF, planirano je i potpisivanje ugovora za izvođenje građevinsko-zanatskih radova na objektima Dom zdravlja Nikšić, Dom zdravlja Kolašin, Dom zdravlja Andrijevica, zdravstvenoj stanici Petnjica i zdravstvenoj stanici Murino", pojasnili su iz Ministarstva.

Iz tog resora je saopšteno da je Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobrila zajam Vladi Crne Gore od pet miliona eura za finansiranje projekta MEEP AF, radi unaprjeđenja energetske efikasnosti i uslova komfora u zdravstvenim objektima.

"Projektom MEEP AF finansira se primjena mjera energetske efikasnosti, koje se prije svega odnose na zamjenu fasadne stolarije, postavljanje toplotne izolacije na omotaču zgrade, poboljšanje unutrašnjeg osvjetljenja, modernizaciju ili potpunu zamjenu kotlarnica uz modernizaciju cjelokupnog sistema grijanja i modernizaciju sistema za pripremu sanitarne tople vode", precizira se u saopštenju.

Podsjeća se da je za realizaciju projekta energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima zaduženo Ministarstvo zdravlja, dok je Direktorat za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije odgovoran za koordinaciju projekta i obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja.

Projekat je počeo sa realizacijom u aprilu 2014. i trajaće do 30. marta naredne godine.

"Radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti od početka projekta sprovedeni su u sljedećim zdravstvenim ustanovama Opšta bolnica "Danilo I" Cetinje, Dom zdravlja Cetinje, Opšta bolnica Kotor, Dom zdravlja Kotor, Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore i Klinički centar Crne Gore (u dijelu adaptacije termo - tehničkih i pratećih elektro instalacija)", naveli su iz Ministarstva

Kako se dodaje, ukupna vrijednost izvedenih radova je 2,39 miliona eura.

Precizira se da je u Opštoj bolnici Kotor, kroz ovaj projekat zamijenjena fasadna stolarija, postavljena termo–fasada, urađena termo i hidro izolacija krova, instalirana nova oprema u kotlarnici, unaprijeđeno osvjetljenje, a u dijelu objekta urađeni su molersko-farbarski radovi i podopolagački radovi.

"Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 453,49 hiljada eura", naveli su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je u Domu zdravlja Kotor zamijenjena fasadna stolarija, postavljena nova zaštita od sunca, instalirana nova oprema u kotlarnici, unaprijeđeno osvjetljenje, a u dijelu objekta urađeni su molersko-farbarski radovi, a ukupna vrijednost izvedenih radova je 238,38 hiljada eura.

Prema njihovim riječima, u Opštoj bolnici "Danilo I" na Cetinju zamijenjena je fasadna stolarija, postavljena termo–fasada, zamijenjen krov, instalirana nova oprema u kotlarnici, unaprijeđeno osvjetljenje i u dijelu objekta urađeni su molersko-farbarski radovi, podopolagački radovi i zamijenjena unutrašnja stolarija.

Iz Ministarstva su dodali da je ukupna vrijednost izvedenih radova 355,38 hiljada eura.

"U Domu zdravlja Cetinje zamijenjena je fasadna stolarija, instalirana je nova oprema u kotlarnici, unaprijeđeno je osvjetljenje i u dijelu objekta urađeni su molersko-farbarski radovi. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 119,40 hiljada eura", precizirali su iz Ministartva.

Oni su naveli da u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore zamijenjen parovod sa toplovodom za grijanje prostorija, pripremu sanitarne vode i dobijanje pritiska za potrebe sterilizacije i instaliran sistem za hlađenje objekta.

Kako su rekli, ukupna vrijednost izvedenih radova je 535,92 hiljada eura.

"Objekat Instituta za bolesti djece je bio predmet adaptacije preko Projekta energetske efikasnosti u Crnoj Gori (prva faza) tokom 2013. godine, kada je zamijenjena fasadna stolarija, postavljena termo-fasada i urađena hidro-izolacija dijela krova. Ova investicija je iznosila 419,50 hiljada eura", rekli su iz Ministarstva.

Saopšteno je da je ukupna vrijednost izvedenih radova (prva faza i dodatno finansiranje) 955,42 hiljada eura.

Iz Ministarstva su dodlai da je u Kliničkom centru Crne Gore izvršena automatska kontrola i adaptacija termo-tehničkog sistema, izvršena adaptacija elektro instalacija i urađen povrat kondenzata iz parne stanice glavne zgrade.

"Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 688,01 hiljada eura", precizirali su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније