Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

25. 08. 2016. 19:04 >> 18:48

MARAŠ PORUČIO

DIK ignoriše zahtjeve MANS-a

Državna izborna komisija (DIK) i njen predsjednik Budimir Šaranović više od pet mjeseci ignorišu podnijete zahtjeve MANS-a za davanje mišljenja o primjeni Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Direktor Monitoring programa MANS-a, Vuk Maraš, smatra da DIK i Šaranović time otvaraju ogroman prostor za zloupotrebe biračkog prava crnogorskih građana i nezakonito uticanje na izborni rezultat.

On je kazao da je MANS još 1. marta od DIK-a zatražio mišljenje u vezi primjene odredbi podzakonskih akata DIK-a koje su suprotne tom Zakonu, a kojima je omogućeno da glasači čija fotografija ne postoji u sistemu MUP-a, odnosno u biračkom spisku mogu da glasaju, iako je to Zakonom zabranjeno.

Maraš je podsjetio da se, prema važećem zakonodavstvu, birački spisak zaključuje deset dana prije održavanja izbora, nakon čega podaci o biračima iz zaključenog biračkog spiska zajedno s fotografijama birača počinju da se „pune“ u elektronske uređaje za identifikaciju birača. 

„Zbog toga, za sve građane koji nova biometrijska dokumenta izvade u desetodnevnom periodu od zaključenja biračkog spiska do dana održavanja izbora, u elektronskom uređaju za identifikaciju birača neće postojati fotografija, što je po Zakonu jedan od preduslova kako bi se birač na adekvatan način identifikovao“, kazao je on.

Prema riječima Maraša, takvih građana, koji nemaju nova biometrijska lična dokumenta, pa samim tim u bazama MUP-a ne postoji ni njihova fotografija, u ovom trenutku ima preko deset hiljada.

„Međutim, umjesto da DIK obezbijedi punu primjenu zakona, on je Pravilima o radu biračkih odbora propisao proceduru koja predviđa da i lica čije se fotografije ne nalaze u sistemu elektronske identifikacije mogu glasati na izborima“, naveo je Maraš.

Na taj način je, smatra on, DIK donio podzakonski akt koji je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji predviđa da se birač mora elektronski identifikovati da bi glasao, a da uređaji za identifikaciju moraju sadržati fotografije birača iz registra ličnih karata ili pasoša.

„Ovakvim postupanjem DIK je otvorio ogroman prostor za zloupotrebu biračkog prava, jer možemo doći u situaciju da se na izborni dan pojavi više hiljada lica, koja su nova dokumenta izvadila u periodu od deset dana od zaključenja biračkog spiska do održavanja izbora, a koje zbog toga nije moguće u potpunosti identifikovati kroz elektronski uređaj za identifikaciju birača“, kazao je Maraš.

Kako je naveo, na taj način, ne samo što je DIK omogućio ogromne manipulacije ličnim dokumentima, već je u potpunosti obesmislio elektronski uređaj za identifikaciju birača, „čiji je primarni cilj da se spriječi glasanje fantomskih, duplih i preminulih birača“.

Iz tog razloga se, prema riječima Maraša, odmah po donošenju spornih Pravila o radu biračkih odbora, MANS obratio DIK-u za zahtjevom za davanje mišljenja u vezi sa tom problematikom, čime su im, kako je kazao, omogućili da sporna pravila izmijene, da ih usklade sa Zakonom i da zatvore prostor za zloupotrebe birača koji su sami kreirali. 

„Ipak, očigledno je da namjera DIK-a i Šaranovića ni u jednom trenutku nije bila da svoj rad i pravni okvir za održavanje izbora usklade sa zakonom, zbog čega podnijeti zahtjev MANS-a ignorišu već više od pet mjeseci“, ocijenio je Maraš.

On je pozvao DIK i Šaranovića da hitno postupe po MANS-ovom zahtjevu za davanje mišljenja o primjeni Zakona o izboru odbornika i poslanika.

„I da obezbijede da ni jedno lice u Crnoj Gori ne može glasati suprotno zakonu“, dodaje se u saopštenju Maraša.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније