Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda; Objava: I. P. ]

26. 08. 2016. 08:15 >> 07:55
28

RESOR NUMANOVIĆA

SPC ne postoji u registru

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, naložio je graničnoj policiji da sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji nemaju dozvolu za privremeni boravak u našoj državi a dolaze da službuju u Crnoj Gori ne „ometa“ prilikom ulaska u zemlju.

Danilović je prethodno objelodanio mišljenje koje je uputio mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju, prema kojem sveštenici koji dolaze da službuju u ovoj crkvi više ne moraju da prolaze sve zakonske procedure kao i ostali stranci, već će samo na osnovu potvrde koju im izda Mitropolija crnogorsko-primorska ili neka od eparhija Srpske crkve u našoj zemlji, nesmetano ovdje moći da borave i rade.

Ministar unutrašnjih poslova odluku je donio postupajući po upitu Amfilohija Radovića, kojem je potom poslao pismo u kojem ga je obavijestio o procedurama, a u kojem je, pored ostalog, naveo da ce MUP u postupku izdavanja dozvola za privremeni boravak strancima sveštenicima radi obavljanja vjerske službe u Crnoj Gori prihvatati potvrde koje će Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale pravoslavne eparhije koje djeluju u Crnoj Gori izdavati.

Sukob mišljenja

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava oštro su reagovali nakon što je objelodanjeno Danilovićevo pismo Radoviću.

U Crnoj Gori je 1977. godine, podsjecaju, postojala Mitropolija crnogorsko-primorska, ali nije postojala eparhija budimljansko- nikšicka koja je osnovana 2001. godine. Iz ovog resora ističu da je arhijerejsko namjesništvo pljevaljsko tada bilo u nadležnosti Mitropolije dabro-bosanske, a eparhija mileševska je osnovana 1992. godine.

''S obzirom na to da su eparhija budimljansko-nikšicka i eparhija mileševska osnovane nakon 1977. godine, one su u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica bile dužne da se u roku od 15 dana prijave opštinskom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove. One to nijesu uradile'' kategorični su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Nema nespornih činjenica

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava smatraju i da je pogrešna tvrdnja Danilovića da je Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica kao i prethodni zakoni samo priznao nespornu istorijsku činjenicu da su određene crkve i vjerske zajednice tokom istorije bile prisutne i da su postojale i djelovale u skladu sa zakonima.

Mitropolija i eparhije SPC u Crnoj Gori imaju status pravnog lica, ali je važno reći da su pravni subjektivitet dobile na osnovu drugih zakona, a ne na osnovu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, jer nijesu prijavljene u skladu s ovim Zakonom. To potvrđuje i zvanična evidencija Ministarstva unutrašnjih poslova prema kojoj su u Crnoj Gori, u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica, prijavljene 23 vjerske zajednice među kojima nema Mitropolije, eparhija i drugih organa ili organizacija SPC'' saopštili su oni.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније