Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

26. 08. 2016. 13:10 >> 12:58
1

U 88. GODINI

Preminuo Slobodan Tomović

Prof. dr Slobodan Tomović preminuo je sinoć u Podgorici, u 88. godini. Po sopstvenoj želji, sahranjen je u Mateševu u krugu porodice.

Rođen je u Mateševu 20.05.1929. u porodici intelektualaca.

Slobodan Tomović je bio univerzitetski profesor, doktor filozofskih nauka, književnik, bivši ministar vjera u Vladi Crne Gore od 1993-2000.

Bio je naučni urednik drugog izdanja Enciklopedije Jugoslavije za sve oblasti, te odgovorni urednik Enciklopedije “Njegoš” i pisac većine tekstova za to djelo koje je prevedeno na engleski.

Objavio je šezdeset knjiga naučno-filozofskog i književno-estetskog karaktera i oko 1000 tekstova u brojnim publikacijama.

Bio je učesnik više naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Autor je originalnih hipoteza o postanju živog svijeta, nemogućnosti egzobiogeneze, vremenu i prostoru, najrazličitijim bogoslovskim i kosmološkim temama, besmrtnosti duše, budućnosti globalnog svjetskog poretka i sl. od važnosti za smisao postojećeg svijeta i čovjekovog središta u tome svijetu.

U filozofskom smislu Slobodan Tomović bio je ubijeđeni metafizičar koji istovremeno obilno koristi područje empirijskih saznanja za svoje sudove. U političkom pogledu bio je pristalica demokratskog uređenja svijeta i protivnik svakog oblika totalitarizma, zbog čega je neposredno poslije Drugog svjetskog rata u komunističkom poretku više puta hapšen, represiran i presuđivan na duže kazne.

Odbio je svaki pokušaj da bude ma čime povlašćen kao i mogući prijem u bilo kakvu političku, odnosno naučnu asocijaciju. Preferirao je duhovni aristokratizam i ličnu nezavisnost.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, grupa Čista filozofija. Studirao je i bogosloviju, a doktorsku disertaciju odbranio je na Beogradskom univerzitetu temom Njegoševa filozofija 1973. 

Nikada nije pripadao Komunističkoj partiji, odnosno Savezu komunista Jugoslavije.  Poslije uvođenja višepartijskog sistema nije sudjelovao u političkom životu stranaka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније