Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine; Objava: I.P. ]

27. 08. 2016. 08:10   >>  16:43 3

CIJENE U REGIONU

Ljekovi najskuplji u HR i CG

Građani Hrvatske najviše novca izdvajaju za ljekova. Slijede Crna Gora i Srbija, u kojima su cijene medikamenata približne.

 

Upoređujući cijene ljekova koji se najviše upotrebljavaju u našoj i zemljama regiona, Vikend novine su došle do podatka da Hrvati najskuplje plaćaju ljekove. Slijede Crna Gora i Srbija u kojima su približno iste cijene. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u okruženju koja nema regulisane cijene ljekova, pa ih, samim tim u toj državi, diktira industrija i one se znatno razlikuju od apoteke do apoteke, i od entiteta do entiteta.

Istovremeno, i prosječne zarade u zemljama se razlikuju, pa je u Hrvatskoj prosječna plata iznad 700 eura, u Crnoj Gori je oko 500, dok je u Srbiji i Bosni i ispod 500 eura.

Primjer za veliku razliku u cijeni je sedativ "Lexilium 3 mg” koji u Crnoj Gori i Srbiji košta do jednog eura, dok je u Hrvatskoj identično pakovanje 3,25 eura.

Cijena lijeka "Aspirin” od 100 mg u Crnoj Gori iznosi 2,65 eura a u Srbiji je niža za 0,15 eura, dok u Hrvatskoj kutija košta oko pet eura. "Aspirin šumeće tablete” od 10 komada koštaju 3,63 eura u Crnoj Gori kao i u Srbiji, dok su u Hrvatskoj 5,83 eura.

Medikamenti koji su najviše u upotrebi u gotovo svim zemljama u regionu su Diazepam, Paracetamol, Ibuprofen, Rapten duo, Monopril, Diklofen i drugi.

Postoji još primjera koji kazuju da u Crnoj Gori ne odskaču mnogo cijene medikamenata "Analgin” je 0,76 eura, za nekoliko centi skuplji nego u Srbiji, "Andol 100” je 0,15 eura jeftiniji nego u Srbiji, a 0,85 eura jeftiniji nego u Hrvatskoj. Lijek "Caffetin” takođe se često kupuje, u Hrvatskoj se može naći za 2,25 eura, u Bosni za 1,02 eura, u Srbiji za 0,97 eura, dok je u Crnoj Gori 1,10 eura.

U Hrvatskoj se posebno ističu visoke cijene sirupa "Prospan”, koji je 6,25 eura u ovoj državi, dok je u susjednim zemljama isto pakovanje skoro dva eura jeftinije.

Prednost zemalja u regionu u odnosu na Crnu Goru u pogledu cijena ljekova je i veličina tržišta, koje je u odnosu na Crnu Goru znatno veće, kao i prisutnost više lokalnih proizvođača na tržištu koji su konkurentni sa cijenama ljekova, navode iz Agencije za ljekove.

"Osim toga za određivanje cijena u nekim zemljama regiona postoje i dodatni mehanizmi za smanjenje cijena ljekova kao što su tenderi, referentne cijene koje određuju Fondovi za zdravstveno osiguranje, zatim pregovori o snižavanju cijena koje Fondovi imaju sa proizvođačima itd. Ipak, analize koje je Agencija radila u prethodnom periodu, ukazuju da su cijene ljekova u Crnoj Gori u najvećoj mjeri komparabilne sa državama regiona koje koristimo kao referentne (u prvom redu Srbijom i Hrvatskom)”, navode iz crnogorske Agencije za ljekove.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније