Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

28. 08. 2016. 07:56 >> 07:56
6

CRKVA OBILJEŽAVA

Danas je Velika Gospojina

Pravoslavna crkva danas slavi praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu, kako se taj praznik naziva u narodu.


To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Taj praznik, kojim se završava 14-dnevni post, uspomena je na smrt Bogorodice i dan kada se ona, prema predanju, vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna vjerovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Običaj je da se od velike do male Gospojine (21. septembar) beru ljekovite biljke.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније