Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me ]

27. 08. 2016. 11:17 >> 11:08
4

IVANOVIĆ TVRDI

Hrana u CG je bezbjedna

Hrana koja se nalazi na prostoru Crne Gore je bezbjedna, poručio je potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović.

 

On je, na današnjoj pres konferenciji, saopštio da bezbjednost hrane predstavlja pitanje nacionalne bezbjednosti, apelujući na medije da se ne igraju "vrlo opasnim stvarima".

"Bezbjednost hrane je pitanje nacionalne bezbjednosti. Nemojmo da se igramo vrlo opasnim stvarima. To je dio nacionalne bezbjednosti svake zemlje. Hrana koja se nalazi na prostoru Crne Gore jeste bezbjedna. Hrana koja se uništva, bilo u trgovinskim lancima, bilo na pojedinim gazdinstvima, je hrana koja, po procjenama i nalazima, nema odgovarajući stepen bezbjednosti u odnosu na propisane norme i onda se ona odmah uništava", pojasnio je Ivanović.

Sistem funkcioniše

To čine, kako je rekao, "da bi sačuvali sistem bezbjednosti hrane".

"To što nešto uništavamo je dokaz da sistem funkcioniše. Sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori nije perfektan, i još neko vrijeme neće biti, ali nije perfektan ni u mnogim zemljama Evropske unije (EU). Ali, naša je obaveza zajednička da uradimo sve što možemo da jačamo sistem bezbjednosti hrane, kako zbog građana, tako i zbog turista koji borave u Crnoj Gori", rekao je Ivanović.

On se osvrnuo i na pokušaje, kako je rekao, pojedinih medija da ga, kao bivšeg ministra poljoprivrede, označe kao krivca za bolest kvrgave kože goveda.

Stoga je citirao Vinstona Čerčila, koji je rekao da se "najviše laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji". Laže se i u Crnoj Gori, rekao je Ivanović, a količina laži koja se izgovori, ocijenio je on, "frapantnih je razmjera".

"Te laži bi teže došle do onih koji su krajnji korisnici da nema pojedinih medija koji potpiruju laži", rekao je Ivanović.

Zatim je citirao i Marka Tvena: "'Dok istina obuje cipele, laž tri puta obigra zemlju'. Vjerovatno poučeni ovom Tvenovom, mnogo je lakše plasirati laž, nego istinu u Crnoj Gori".

On je podsjetio da je prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda na terirtoriji Crne Gore evidentiran 21. jula, u Opštini Gusinje. To je, podsjeća Ivanović, 64 dana nakon što je Milenko Popović imenovan za ministra poljoprivrede iz redova opozicije.

"Podsjetiću da je to bilo 19. maja. Period inkubacije trajao 10 do 21 dan. Da ne bih bio zlonamjeran, period inkubacije je 21 dan. To znači da od momenta kad je imenovan Popović, imali smo više nego dva puta vremena da se spriječi širenje bolesti", kazao je Ivanović.

Neka ukažu ima li zloupotreba

On je rekao da je 28. juna, nakon što je Popović podnio ostavku, za novog ministra imenovan Budimir Mugoša.

"Od momenta kad je Mugoša imenovan za ministra, do prvog slučaja prošlo je 24 dana. Mi smo jedan period inkubacije imali za vrijeme dok je Popović bio ministar, a drugi period inkubacije kad je Mugoša bio ministar. Mene zanima zašto postoje ljudi koji su olako sjeli u pozicije ministra, bez ikakve odgovornosti", rekao je Ivanović.

Vicepremijer je komentarisao i kontrole koje se od strane opozicionih predstavnika obavljaju u resoru na čijem je čelu bio.

"Pozivao sam sve prije 19. maja da dođu u Ministarstvo poljoprivrede da uzduž i poprijeko, po dubini i širini, pretresu Ministarstvo i daju mi jedan jedini dokaz da postoji zloupotreba finansijskih sredstava ili zapošljavanje u partijske svrhe", kazao je Ivanović, i pozvao Mugošu da potvrdi je li našao makar jedan slučaj nezakonitog zapošljavanja ili zloupotrebe sredstava.

Imao je poruku i za poljoprivredne proizvođače.

"Nakon svega što se dogodilo, da pokažu malo strpljenja, dvije do tri nedjelje, da bi se završila procedura Uprave za bezbjednost hrane za svako usmrćeno govedo i definisao vid podrške koji će ići pojloprivrednim proizvođačima", rekao je Ivanović.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније