Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 08. 2016. 19:43   >>  19:24

REDOVNO SNABDIJEVANJE VODOM

Prvo ljeto bez restrikcija u Herceg Novom

Herceg Novi je imao redovno snabdijevanje vodom ovoga ljeta zahvaljujući odličnoj saradnji sa preduzećem Regionalni vodovod, kazali su novinarima predstavnici lokalne uprave i preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Herceg Novi.

"Sa 44 litara vode u sekundi koje smo preuzeli iz sistema Regionalnog vodovoda, sačuvali smo lokalna izvorišta, prvenstveno Opačicu, što je omogućilo da cijeli grad ima uredno snabdijevanje. Prvi put nakon više od 20 godina Novi je imao ljeto bez restrikcija i u trenucima kada je u gradu boravilo preko 40 hiljada gostiju. Efikasno rješavajući zaostale probleme lokalna administracija je uspjela da napravi veliki napredak u oblasti koja je decenijama najveći komunalni problem Herceg Novog i još jednom potvrdi da je posvećena dobrobiti svih građana i ubrzanom razvoju Opštine", kazao je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Ilija Peulić.

I u narednom periodu obezbijeđeno je stabilno vodosnabdijevanje na teritoriji cijele opštine zahvaljujući saradnji i sa opštinom Tivat. Peulić je podsjetio na dogovor sa Hidroelektranom Trebišnjica i efikasno rješenje da remont hidrotunela Gorica-Plat bude obavljen u maju.

"Pokušaćemo da postignemo dogovor kojim bismo ustalili majski termin za remont. Na taj način, osigurali bismo da proljećne restrikcije zbog remonta budu najblaže moguće, a nadam se i da ih ne bude, što je od velike važnosti za Herceg Novi", rekao je Peulić.

Grad je dobio dodatne količine vode izgradnjom cjevovoda u mjestu Karasovići, a ostvarena je odlična koordinacija sa Opštinom Konavli i Konavoskim komunalnim društvom.

Tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije”, Mićo Stojanović, podsjetio je da su uspjeli da obezbijede dovoljno vode za Novi u veoma lošoj hidrološkoj godini. On je ocijenio i da je sezona prošla bez većih problema sa kanalizacionim sistemom.

"Dodatno je ulagano u održavanje postojeće kolektorske mreže i ona je stabilno funkcionisala. Svi izazovi sa kojima smo se suočavali trebalo bi da budu riješeni puštanjem u rad prioritetne dionice novog sistema, a potom i cijele mreže, što se brzo očekuje", kazao je Stojanović.

Za poboljšanje infrastrukture 180 hiljada eura

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je izradilo projekat sanacije vodovodne mreže i izgradnje kanalizacione mreže u Igalu, naselje Bare, za koji su dobili urbanističko-tehničke uslove. Slijedi raspisivanje tendera, što se može očekivati po završetku zabrane građevinskih radova.

Kako je Stojanović objasnio, grad će time imati na raspolaganju dodatnih 35 sekundnih litara vode, što je veoma bitno za garantovanje urednog vodosnabdijevanja.

Peulić je obećao novi sistem vodosabdijevanja u naseljima gdje se bilježe veliki gubici na mreži, kao i kanalizaciju u dijelu grada koji je do sada nije imao. Ukupna vrijednost projekta je oko 180 hiljada eura, a investitori Opština Herceg Novi i “Vodovod i kanalizacija”.

"Svjedoci smo da se u Herceg Novom dešavaju velike i važne promjene. Grade se turistički kapaciteti na rivijeri, veliki projekti, a očekujemo i početak gradnje na poluostrvu Luštica. Sve to je izazov za nas kao lokalnu upravu, ali onaj koji rado prihvatamo, jer on znači razvoj ovog grada. Novi kapaciteti iziskivaće obezbjeđivanje dodatnih količina vode, za šta će biti potrebna izgradnja novih rezervoara i investicije u vodovodnu mrežu", kazao je Peulić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније