Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

30. 08. 2016. 14:45   >>  14:25

JASAVIĆ PORUČILA

"Potrebna nacionalna strategija zaštite pčela"

Poljoprivredna politika mora biti značajno unaprijeđena, kako bi pčelarstvo dobilo mjesto koje mu objektivno i pripada, kazala je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić na sastanku s predsjednikom Saveza pčelara Crne Gore Radulem Miljanićem.

"Med je jedna od najkvalitetnijih namirnica koju proizvodimo i nije dobro što imamo malu potrošnja meda po glavi stanovnika. Raspoloživi podaci pokazuju da se u Crnoj Gori na godišnjem nivou prosječno troši nešto više od kilogram meda po glavi stanovnika, što je u poređenju sa evropskim prosjekom od 10 kg neprihvatljivo", saopšteno je iz kabineta Jasavić.

Ona je naglasili da je med potrebno trošiti kao zdravu namirnicu, a ne kao lijek, što se može postiči afirmativnom Vladinom politikom. 

"Da bi to ostvarili neophodno je izraditi atlas medonosnog bilja što je preduslov za izradu nacionalnog programa za razvoj pčelarstva. Atlas bi bio osnova za primjenu regulatornog okvira u oblasti katastra pčelinjih paša i seljenja pčela. Na izradi atlasa potrebno je angažovati naučnu i stručnu javnost. Izrada ovog atlasa bi dala tačne podatke o broju ljekovitog bilja što bi imalo višestruki značaj. Ovi podaci bi koristili ministarstvima za oblast poljoprivrede, nauke, prosvjete, a posebno za oblast farmakologije, te za potrebe rada Priorodno matematičkog fakulteta", objasnila je potpredsjednica Vlade.

Jasavić smatra da treba razmišljati o nacionalnoj strategiji zaštite pčela, kojom bi se utvrdile mjere prevencije i zaštite pčela od poznatih slučajeva polesti.

"Da bi se sve ovo realizovalo potrebno je mnogo snažnije uključivanje države u ovu oblast. Broj pčelara i pčelarskih društava se u Crnoj Gori povećava što se nedovoljno normativno prati i ta praksa se mora mijenjati. Povećanje broja pčelarskih udruženja dostiže cifru od 2070 što zahtijeva kontrolu radi pravilnog sprovođenja stimulativnih mjera od strane države. Neophodno je uvesti obilježavanje pčelarskih društava i time omogućiti pravilnu kontolu“, konstatovala je Jasavić.

Ona je kazala da Uprava za bezbjednost hrane i ostale nadležne institucije moraju učiniti sve da tržište pčelinjih proizvoda u Crnoj Gori ne bude rizično, što se može učiniti kvalitetnom kontrolom koju će Vlada sprovoditi prema ovlašćenjima koja ima, ali koja se ne primjenju u mjeri koja je neophodna, za šta su odgovorni oni koji primjenjuju zakone.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније