Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

30. 08. 2016. 18:19 >> 18:00
5

REAGOVANJE UPRAVE

Objekat na Verigama kultivisaće taj prostor

Gradnjom privremenog objekta na lokaciji Tursk rt - Verigene ne ugrožavaju se univerzalne vrijednosti svjetski zaštićenog prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, s akcentom na vizure ka Perastu i njegovim ostrvima, saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić i predsjednik kotorskog odbora te stranke, Vladimir Jokić ranije su zatražili od vrhovnog državnog tućioca, Ivice Stankovića da preduzme izviđajne radnje u vezi sa gradnjom na toj lokaciji, koja je pod zaštitom UNESCO.

Direktorica Uprave, Anastazija Miranović je u reagovanju saopštila da je Uprava, shodno zakonskoj proceduri, izdala konzervatorske uslove za tu lokaciju, na osnovu kojih je licencirani arhitektonski biro “Studio Prostor” iz Podgorice, za investitora “Hefestu” iz Herceg Novog, uradio konzervatorski projekat, kao sastavni dio glavnog projekta privremenog ugostiteljskog objekata-vidikovca “Infinity bar” na lokaciji Turski rt – Verige, na koji je Uprava izdala saglasnost.

Kako je kazala Miranović, tome su prethodile stručne analize i istraživanja.

Prema njenim riječima, Uprava je, zbog osjetljivosti lokaliteta koji se nalazi u svjetski zaštićenom prirodnom i kulturno istorijskom području Kotora, tražila od investitora da obezbijedi i Studiju vizuelnog uticaja predmetnog objekta na univerzalne vrijednosti svjetski zaštićenog područja.

„Predmetna Studija je pokazala da ne postoje prijetnje od ugrožavanja univerzalnih vrijednosti svjetski zaštićenog Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, s akcentom na vizure ka Perastu i njegovim ostrvima“, navela je Miranović.

Ona je rekla da je lokacija Turski rt u najvećem procentu vještački nasut plato, na kojem se godinama nelegalno prodaju suveniri i proizvodi domaće radinosti netipičnih za podneblje.

„Privremeni objekat, osim što će kultivisati dati prostor, upotpuniti ga potrebnim sadržajima i omogućavati nesmetane vizure na zaliv i okolinu, takođe će i statički ojačati stabilnost vještački nasutog terena, jer će njegov spoljni, ukopani zid predstavljati ujedno i potporni zid saobraćajnice na datom lokalitetu“, saopštila je Miranović.

Ona je dodala da će spoljni, potporni zid podrumske etaže, svojom materijalizacijo, u slogu kamena i njegovoj obradi, biti u duhu tradicionalne arhitekture podneblja i maksimalno uklopljen u ambijent.

Miranović je navela da su u podrumskoj etaži projektovane tehničke i sanitarne prostorije, kako bi se rasteretila prizemna konstrukcija od vizuelnih barijera, odnosno kako bi bile omogućene vizure iz svih pravaca.

Ona je ukazala da će cijeli objekat svojom formom imaće oblik barke – brodice.

Kako je rekla Miranović, s obzirom na to da se radi o privremenom objektu transparentnih struktura čija će prizemna etaža biti u prozirnoj staklenoj materijalizaciji i lako uklonjiva, ostaje potporni zid kao ojačavajući konstruktivni element tog terena.

„Uprava je dala saglasnost na dati konzervatorski projekat zasnovan na rezultatima stručnih istraživanja licenciranog arhitektonkog biroa, u skladu sa zakonskom procedurom“, dodala je Miranović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније