Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

31. 08. 2016. 15:32 >> 15:14

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Obavezan što skoriji završetak Liste ljekova

Obaveza Ministarstva zdravlja je da se Lista ljekova što prije završi, jer se njenom primjenom očekuje značajno smanjenje potrošnje sredstava za ljekove, koje se neće odraziti na kvalitet zdravstvene zaštite, saopštila je sekretarka Ministarstva Nina Milović.

Milović je rekla da imaju izuzetno dobru saradnju sa Američkom privrednom komorom, koja se u kontinuitetu unaprjeđuje. 

Ona je kazala da je na sastancima predstavnika tog resora i Američke privredne komore razmatrana su sva važna i konkretna pitanja u oblasti zdravstva, i u potpunosti su usaglašeni svi stavovi i donešena zajednička rješenja. 

„Na poslednjem sastanku, 23. avgusta, na kojem je jedna od tema bila unaprjeđenje aktivnosti po pitanju Liste ljekova, zajednički je ocijenjeno da je postupak izrade Liste ljekova složen i zahtjevan proces. Da bi se doprinijelo potpunoj transparentnosti i što boljoj efektivnosti ovog postupka, usaglašeno je obavještenje koje je Ministarstvo istog dana objavilo na svom sajtu“, kazala je Milović. 

Na taj način je, kako je navela, zaokružen postupak po objavljenom pozivu za podnošenje zahtjeva za stavljanje ljekova na Listu ljekova od 12. avgusta.

„Obaveza Ministarstva zdravlja je da se Lista ljekova što prije završi, jer se njenom primjenom očekuje značajno smanjenje potrošnje sredstava za ljekove, koje se neće odraziti na kvalitet zdravstvene zaštite“, rekla je Milović. 

Prema njenim riječima, u cilju ostvarivanja ušteda ove godine sprovedene su pripremne aktivnosti za reviziju postojeće Liste ljekova. 

Ministarstvo je, kako je kazala, nakon toga, u avgustu objavilo poziv za podnošenje zahtjeva za stavljanje lijekova ili dijetetskog proizvoda na Listu lijekova. 

Ona smatra da je vrijeme utvrđeno javnim pozivom sasvim dovoljno za pribavljanje potrebne dokumentacije. 

„Ministarstvu zdravlja je u interesu da se ponudi što više ljekova/dijetetskih proizvoda, jer će se samo na taj način dobiti odgovarajuća Lista ljekova, a sve u interesu pacijenata i obezbjeđivanja kvalitetne zdravstvene zaštite“, kazala je Milović. 

Ona je naglasila da je, i nakon formiranja Liste ljekova i njenog objavljivanja, ona podložna promjenama i može da se revidira po ukazanoj potrebi.

„Lista ljekova, kao akt koji će Vladi biti predložen za donošenje, sačiniće se prema pravno-formalnom valjanom aktu-Uredbi, a ovaj postupak je u pripremnoj fazi, pa se ne može govoriti o manjkavosti i nedostacima njegovog ishoda, a svi procesi i aktivnosti koje sprovode državni organi, pa i ovo Ministarstvo, su javni i podložni svakoj vrsti kontrole i nadzora“, navela je Milović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније