Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

07. 09. 2016. 13:11 >> 12:51

REFORMA POLICIJE

Napredak ostvaren, ozbiljni zadaci predstoje

U Crnoj Gori je ostvaren napredak u reformi policijske službe, ali ozbiljni i zahtjevni zadaci tek predstoje, ocijenjeno je na panel diskusiji "Reforma policije u kontekstu EU integracija Zapadnog Balkana".

Dina Bajramspahić iz Instituta Alternativa kazala je da svi reformski akti policije, u procesu pristupanja EU, imaju za cilj da doprinesu da policija unaprijedi poštovanje ljudskih prava sa akcentom na smanjivanje mogućnosti zastrašivanja, a naglasak je i na uvažavanju ličnih karakteristika građana i osjetljivost u postupanju.

Ona je navela da je drugi cilj reformskih procesa, koji u Crnoj Gori traju oko 15-ak godina, borba protiv korupcije i oragnizovanog kriminala.

“Što je jedna od najčešćih sintagmi kada je u pitanju proces pregovora Crne Gore i jedan od ključnih uslova za dalji napredak", rekla je Bajramspahić.

Ona je navela da su reformski koraci u Crnoj Gori rezultirali napretkom, prije svega na polju borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala.

"Napredak je ostvaren i preuzeti su brojini koraci u unaprijeđenju uslova u kojima policijski službenici rade i smatram da je to izutezno važno", navela je Bajrmaspahić.

Kako je istakla, napredak je uočljiv i na polju transparentnosti i odnosu prema medijima i nevladinim organizaicjama.

“Imamo kvalitetnu saradnju sa Upravom policije što znači da su nam dostupni podaci koji su nam potrebni za rad i imamo razumijevanje da je sastavni dio našeg posla da kritički ukazujemo na nedostake u radu policije", pojasnila je Bajramspahić.

Ona je dodala da se problemi u zapošljavanju u polciji ogledaju i u tome što u nekim jedinicama fali odgovarjući kadar, dok je u drugim previše zaposlenih.

”Smatram da Vlada, Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova moraju da se pozabave tim problemom kao preduslovom za uspjeh bilo koje druge reforme", poručila je Bajramspahić.

Kako je dodala, generalno stanje u policijskoj službi je da ima pomaka, ali da predstoje ozbiljni i zahtjevni zadaci.

Andreja Bogdanovski iz skopske Analitike je kazao da su najvažnije reforme u poglavljima 23. i 24. gdje se mjere dubinski sprovode i gdje su potrebni mjerljivi rezultati.

Prema njegovim riječima, očikivane koristi od reforme su jačanje kapaciteta policijskih snaga, veći integritet, prilagođavanje sa pravnom tekovinom EU i usvajanje demokratskih normi i principa.

Bogdanovski je kazao da je u policijama država Zapadnog Balakan najveći problem politizacija i korupcija.

“To značajno otežava napredak u smislu odgovornosti policijskih snaga”, smatra Bogdanovski.

Predstavnik Beogradskog centra za bezjednosnu politiku, Bojan Elek je kazao da je suština reforme policije u Srbiji stvaranje policije koja je po mjeri građana.

On je pojasnio da su tri stvari ključne u reformi- podizanje analitičkih kapaciteta unutar policije, uspostavljanje bolje saradnje sa ostalim institucijama u čijoj je nadležnosti sprovođenje zakona, prije svega tužilaštvo, i uvođenje transparentnog modela upravljanja ljudskim resursima unutar ministarstva unutrašnjih poslova.

Glavni izazov u policiji, kako je rekao Elek, je politizacija.

“Prema istraživanjima, u većini zemalja politizacija je predstavljena kao glavni problem. U Srbiji svega trećina građana smatra da policija radi kao servis građana, dok ostali smatraju da služe političkim partijama, vladi i visoko pozicioniranim ljudima", naveo je Elek.

Predstavnik Kosovskog centra za sigurnosne studije, Plator Avdiu rekao je da se policijska reforma dosta razlikuje na Kosovu u odnosu na druge države, jer ne pregovarju još o pitanjima koja se tiču unutrašnjih poslava.

“Kod nas se taj prces zasnivao na tome šta je kosovska policija do sad radila ali i na analizi izazova koji se navode u Izvještaju Evropske komisje o napretku", rekao je Avdiu.

On je kazao da su najevći izazovi u polciji Albanije ljudski resursi. "Policija Kosova je jedna od najastarijih, u smislu starosti policajaca”, naveo j Avdiu.

Kako je dodoa, još ne postoji dovoljno dobra saradnja policajaca i građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније