Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

10. 09. 2016. 17:22   >>  17:05 2

IZ CGO PORUČUJU

Mamulu obnoviti isključivo uz poštovanje žrtava

Delegacija Centra za građansko obrazovanje (CGO) je i ove godine posjetila ostrvo Lastavicu i položila cvijeće kako bi odala pomen nastradalima i zatočenima u tom logoru tokom II svjetskog rata, a među kojima je bilo većinsko stanovništvo iz Boke Kotorske.

"CGO izražava zabrinutost da će ovo možda biti i posljednja posjeta Mamuli u originalnom stanju, koja za cilj ima izgradnju kulture sjećanja i poštovanja svih onih koji sa sobom nose bol ovog mjesta stradanja. Razlog zabrinutosti je započeta realizacija Oraskomovog projekta izgradnje luksuznog hotelskog kompleksa na ovom lokalitetu stradanja, a koji će usmjeren na potrebe elitnog turizma a ne doprinosa izgradnji kulture sjećanja", saopštila je saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori, Tamara Milaš.

Ona podjeća da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 73 godine, a svakog septembra se održava komemoracija u znak sjećanja na zločine koji su se desili na Mamuli. Preko stotinu građana i građanki je ubijeno ili umrlo od gladi, a preko 2.000 je bilo zarobljeno u Kampo Mamuli, kako se procjenjuje se na osnovu podataka iz italijanskih vojnih dokumenata. Većina zatvorenika bili su mještani, uz određeni broj iz obližnje Hercegovine i Dalmacije.

"CGO je i ranije predlagao osnivanje Memorijalnog centra Mamula, kako bi ovaj lokalitet postao dio obrazovnog sistema i posebne ponude obrazovnog turizma. Time bi se podsticao razvoj kulture ljudskih prava u Crnoj Gori, ali i omogućilo turistima iz drugih država da uče o istoriji i antifašističkoj borbi stanovnika ovog područja. Takav projekat bi bio u javnom interesu i održiv", istakla je Milaš.

Ona je naglasila da je Mamula samo jedno od mjesta na teritoriji Crne Gore, gdje su počinjeni zločini tokom II svjetskog rata.

"CGO cijeni da država Crna Gora ima obavezu prema svim žrtvama i tekovinama antifašističke borbe, kao i da adekvatno zaštiti ovaj lokalitet i obilježi mjesto stradanja", navela je Milaš.

Posjetu ostrvu Mamula i samu komemoraciju, kao i ranijih godina, organizovala je Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Herceg Novi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније