Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V. [ Onogošt ]

17. 09. 2016. 14:01   >>  21:48 15

OTVOREN TEHNOPOLIS

Nikšiću se vraća status grada inovacije

Nikšiću je danas svečano otvoren inovacioni centar Tehnopolis. Premijer Milo Đukanović kazao je da će do kraja mjeseca u toj ustanovi biti otvoreno novih 50 radnih mjesta.

Đukanović je, tokom svečanog otvaranja, kazao da je Nikšić uvijek bio mjesto za veliki početke.

"Tako je i danas. Sama odluka da se Dom vojske pretvori u Tehnopolis je simbolična odluka. Crna Gora je stabilna zemlja u kojoj će se razvijati inovativno preduzetništvo", rekao je on.

Kako je poručio do kraja mjeseca u Tehnopolisu će se otvoriti 50 novih radnih mjesta.

"Nikšiću će se vratiti status grada inovacije i industrije", rekao je premijer.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović je odmah naglasio višestruki značaj Tehnopolisa.

"Kao prvo, na mjestu ruiniranog Doma vojske, ovdje, u centru grada, dobili smo estetski i funkcionalno izuzetan objekat, koji će upotpuniti urbanu sliku ovog dijela grada.  Tehnopolis će biti mjesto povezivanja nauke i biznisa, mjesto gdje će biti pružana pomoć razvoju preduzetništva, prije svega razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, podrška inovatorima i naučnim radnicima’’, dodao je Grbović.

Prema njegovim riječima, Tehnopolis će koristiti i predstavnici ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i nauke.

"Tako će biti ostvarena brža interakcija između državnih i lokalnih institucija sa jedne strane i zainteresovanih građana sa druge strane", rekao je Grbović.

Ministarka nauke Sanja Vlahović govori o svemu što je postignuto kada je u pitanju nauka u Crnoj Gori.

''Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo danas zakoračiti u prvi inovaciono-preduzetnički centar, mjesto koje će biti kuća razvijanja biznisa i novih ideja, bilo da se radi o istraživačima ili onima koji su već spremni za biznis'', rekla je Vlahović.

Ona je ponovila da je Vlada opredijeljena da ulaže u nauku.

''Danas će u Tehnopolis zakoračiti i 40 novih ljudi inovatora, kratora, naučnika, istraživača, koji su prvi stanovnici, koji će podići ambijent u Nikšiću ali i Crnoj Gori'', poručila je ona.

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, nalazi se na mjestu nekadašnjeg Doma vojske.

Riječ je o modernom objektu i infrastrukturi kakvu Crna Gora do sada nije imala, što ga pored Centra izvrsnosti svrstava u nove instrumente koje u crnogorski naučni sistem uvodi Ministarstvo nauke.

Ministarstvo nauke je i nosilac ovog projekta, dok je njegov osnivač Vlada Crne Gore, a partneri Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Investiciono razvojni fond i Opština Nikšić.

Ovaj objekat raspolaže velikim prostorom, za smještaj stanara, oko 20 malih, srednjih i mikro preduzeća, kao i prostorom za potrebe razvoja novih kompanija.

Sadrži i laboratoriju za biohemiju, laboratoriju za industrijski dizajn, data centar, sale za sastanke, multimedijalnu salu i internet kafe.

Tehnopolis je prvi impulsni centar za budući Naučno-tehnološki park, koji će početi da se gradi naredne godine u Podgorici, u okviru kampusa Univerziteta Crne Gore.

Izjave Grbovića i Đukanovića

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније