Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V. [ Mina ]

17. 09. 2016. 14:39 >> 14:20
1

OBRADA MEDICINSKOG OTPADA

MANS: Ministarstvo nezakonito dodijelilo monopol

Ministarstvo zdravlja je 2011. uz kršenje tenderske procedure dodijelilo kompaniji „Ekomedika“ petnaestogodišnji monopol na obradu opasnog medicinskog otpada, smatraju u Mreži za afirmaciji nevladinog sektora (MANS).

 

Iz te nevladine organizacije kažu da njihovi podaci pokazuju kako je to posao koji već sada podgoričkoj firmi godišnje donosi prihod od gotovo milion eura.

Opasni medicinski otpad je visokog rizika po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Iz MANS-a podsjećaju da je Vlada u februaru 2010. godine usvojila Koncesioni elaborat za upravljanje medicinskim otpadom, kojim je godišnja količina opasnog otpada u Kliničkom centru Crne Gore, opštim i specijalnim bolnicama i domovima zdravlja u državi procijenjena na 654 tone.

Koncesioni elaborat predviđao je ugradnju opreme u osam zdravstvenih ustanova, u Podgorici, Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Cetinju, Bijelom Polju, Beranama i Baru.

Tenderska procedura za dodjelu koncesije pokrenuta je mjesec kasnije, u martu 2010. godine, a od budućeg koncesionara je traženo da u prvoj fazi u opremu i građevinske radove investira 2,9 miliona, a poslije osam godina dodatnih 2,7 miliona eura.

Na tenderu je kao najpovoljnija izabrana ponuda konzorcijuma kojeg su činili „Ekomedika“ i italijanska kompanija „OMP eco“, koja je imala iskustvo u upravljanju medicinskim otpadom.

Iz MANS-a kažu da je, osnivač firme „Ekomedika“ je slovenačka kompanija „Imo rent“, vlasnika Stana Polaniča, koja ima samo jednog zaposlenog i ne bavi se preradom medicinskog otpada. Polanič je istovremeno osnivač firme „Imo real“ u kojoj zajedničko vlasništvo ima sa podgoričkom kompanijom „Proinvest“, slovenačkom firmom „3R inžinjering“ i još nekoliko slovenačkih državljana.

„Jedan od osnivača firme 'Proinvest' sa 50 odsto kapitala je akcionarsko društvo 'Industriaimport – Industriaimpex' iz Podgorice, u kojoj Sreten Đikanović i Janko Radunović imaju većinsko vlasništvo, odnosno oko 67 odsto vlasništva. Prema podacima iz Registra zaloga, Đikanović i Radunović su kod Hipotekarne banke založili sve akcije koje posjeduju u 'Industriaimportu – Industriaimpeksu'“, naveli su iz MANS-a.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar te NVO pokazuju da se „Industriimport – Industriaimpex“ u potpunosti ili djelimično pojavljuje kao osnivač još 12 firmi u Crnoj Gori, uključujući firmu „Farmegra“, koja od Fonda za zdravstveno osiguranje svake godine dobija milionske poslove za nabavku lijekova.

„Pored toga, zvanična dokumentacija koja se odnosi na tendersku proceduru davanja koncesije za preradu medicinskog otpada iz 2010. godine, koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja na čijem je čelu tada bio ministar Miodrag Radunović, pokazuje da konzorcijum „Ekomedika“ i „OMP eco“ nije ispunio sve tražene uslove, zbog čega je njegova ponuda morala da bude odbačena kao neispravna“, smatraju u MANS-u.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније