Društvo

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

14 POSTROJENJA DO 2021. 18. 09. 2016. 08:30   >>  08:10 1

14 POSTROJENJA DO 2021.

Za upravljanje otpadom potrebno 370 miliona

U Nacionaloj strategiji za pregovaračko poglavlje 27, koju je Vlada usvojila krajem jula, procijenjeno je da je u oblast upravljanja otpadom potrebno uložiti 370 miliona eura da bi se zadovoljili EU standardi.

 

''Ove finansijske procjene nam daju za pravo da prilikom redovnog planiranja budžeta sa Ministarstvom finansija tražimo dodatni fiskalni prostor za obezbjeđivanje budžetskih sredstava koji će biti opredijeljeni za navedeno pitanje. Fokusom na primarnu selekciju otpada i obezbjeđivanjem infrastrukture potrebne za to, plan je da se do 2020. ostvare zadovoljavajuće stope reciklaže i ponovne upotrebe reciklabilnih frakcija otpada, a koje bi trebalo da korespondiraju sa onim što su zakonske obaveze po pitanju upravljanja otpadom'', kazala je za Pobjedu generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana  Vojinović.

Ona navodi da je u oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori potrebno ostvariti tehnološki i organizacioni iskorak. Podsjetila bih da je 2015. godinu obilježio ogroman napor da se u širokim konsultacijama sa čitavim društvom dođe do novog koncepta u ovoj gorućoj oblasti, što je artikulisano kroz Nacionalnu strategiju upravljanja otpadom do 2030. i Državni plan upravljanja otpadom za period 2015-2020. Ova dokumenta već nam služe kao osnova za uspostavljanje dobro organizovanog sistema upravljanja otpadom, koji će se bazirati na prevenciji, reciklaži i ponovnoj upotrebi otpada, kao i na korišćenju savremenih tehnologija za tretman.

Na bazi njih su započete aktivnosti za stvaranje uslova za realizaciju projekata koji idu u susret realizaciji koncepta primarne selekcije otpada kao ključnog pitanja kojeg treba riješiti u svim crnogorskim opštinama. Prioriteti su igradnja reciklažnog centra na lokaciji ,,Možura“ u Baru; izgradnja transfer stanica u opštinama Plužine, Šavnik, Žabljak, Andrijevica i Mojkovac; Izgradnja postrojenja za tretman ocjednih voda na deponiji Livade u Podgorica kao i sanacija neuređenih odlagališta: Vasove vode u Beranama, Ćafe u opštini Bar, Vrtijeljka u prijestonici Cetinje, Čarkovo polje u opštini Žabljak. Akcenat smo stavili na pitanje primarne selekcije i reciklaže otpada na nivou sve 23 jedinice lokalne samouprave. Ispunjenje tog zadatka biće prepoznato u lokalnim planovima upravljanja otpadom na kojima trenutno rade opštine u našoj državi.

Vojinović navodi da su najzagađeniji vodotoci, kao i prethodnih godina, lani bili Vezišnica i Ćehotina na dijelu ispod Pljevalja.

''Vezišnica je procijenjena kao najzagađenija u Crnoj Gori, na nju najviše utiču otpadne vode iz industrije, ljudske aktivnosti duž samog toka i mali vodostaj. Na loše stanje kvaliteta vode Ćehotine utiču kanalizacione vode grada i poljoprivredne aktivnosti. Uz to, voda Ćehotine ima loš izgled, osjeća se neprijatan miris i primjećuje se velika količina raznog otpada u njenom koritu i po obalama'' navodi Vojinović. Ona ističe da je za poboljšanje stanja neophodno sprečavanje daljeg ispuštanja komunalnih otpadnih voda (iz domaćinstava) i industrijskih otpadnih voda u ova dva vodotoka.

''Pozitivno je što je u toku izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (vrijednost investicije je 6 miliona eura) za opštinu Pljevlja. Uz to, potrebno je i da sva industrijska postrojenja u Pljevljima (TE Pljevlja, Rudnik uglja i sl.) ugrade sopstvena postrojenja za tretman industrijskih otpadnih voda'' ističe sagovornica.

Do kraja 2020. radiće 14 postrojenja za tretman otpadnih voda, kaže Vojinović.

Loš kvalitet vazduha nekim gradovima, naročito Pljevljima, kanalizacioni ispusti na obali mora kao i crne tačke u industrijskimzonama - ostaju prioritetni zadaci za rješavanje i praćenjekoje prepoznaje dokument u kojem se daje presjek stanja životne sredine u Crnoj Gori tokom 2015. godine, navela je ona.

"Dokument daje jasan i precizan prikaz o stanju životne sredine i definiše zadatke koje treba realizovati kako bi se spriječilo zagađenje, eliminisalecrne tačke i postiglo očuvanjeintegriteta zaštićenih područja prirode” ocijenila je Vojinović.

Prema njenim riječima, analizaje pokazala da Crna Gora raspolaže kvalitetnim i obilnim podzemnim i površinskim vodama i da se, iz godine u godinu, smanjuje problem ispuštanja komunalnih i industrijskih otpadnih voda bez prečišćavanja.

"U proteklom periodu izgrađena su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici,Budvi, Žabljaku,Mojkovcu, Nikšiću, Kotoru iTivtu (zajedničko), Rijeci Crnojevića,Virpazaru i Jazu. Do kraja 2016. očekuje se puštan je u funkciju postrojenja uHerceg Novom. Pripremne aktivnosti za izgradnju ovakvih postrojenja su u toku i udrugim opštinama, tako da se očekuje da će do 2020 . godine biti u funkciji više od 14. Uz to,kroz kontinuiranu rekonstrukcijukanalizacione mreže, povezanost domaćinstava na taj sistem u određenoj mjeri je povećana i trenutno u urbanim zonama iznosi oko 67 odsto”, ističe Vojinović.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo