Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

19. 09. 2016. 19:48   >>  20. 09. 2016. 14:56

REDFORD OCIJENIO

CG napredovala u reformi bezbjednosti

Crna Gora značajno je napredovala u reformi sektora bezbjednosti i već je uspješno ispunila niz međunarodnih obaveza koje proističu iz ključnih OEBS-ovih dokumenta, ocijenio je šef Misije te organizacije u Podgorici, Den Redford.

On je kazao da OEBS kontinuirano prati i procjenjuje bezbjednosne prijetnje u ovom području.

“U tom smislu OEBS ima cilj da kontinuirano pruža pravovremenu i djelotvornu podršku članicama u predupređivanju i traženju odgovora na mnoštvo bezbjednosnih izazova koji karakterišu ovaj milenijum”, naveo je Redofrd na Regionalnom seminaru visokog nivoa o ulozi i aktivnostima OEBS-a u upravljanju i reformi sektora bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi.

Kako je istakao, Crna Gora je učinila značajan napredak u oblasti reformi sektora bezbjednosti.

“Crna Gora je već uspješno ispunila čitav niz međunarodnih obaveza koji proističu iz ključnih OEBS-ovih dokumenta, pri čemu je Misija OEBS-a u Podgorici dala svoj doprinos”, naveo je Redford.

Kako je rekao, Crna Gora daje dodatnu vrijednost brojnim aktivnostima u regionu koje su usmjerene na jačanje povjerenja i bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, predstoji još dosta posla kako bi se konsolidovala stabilnost u regionu.

“OEBS ostaje posvećen daljoj konsolidaciji sigurnosti i bezbjednosti u ovom regionu i spremiće obezbjeđivanje djelotvornih i odgovornih institucija bezbjednosti koje funkicionišu u skladu sa demokratskim principima civilne kontrole, a u sklopu okvira za vladavinu prava”, poručio je Redford.

Potpredsjednica Vlade, Azra Jasavić kazala je da je Evropa danas više nego u poslednjih pola vijeka suočena sa izazovima globalne bezbjednosti.

“Veliki priliv migranata koji svakodnevno stižu tražeći spas od rata koji bjesni na Bliskom istoku součili su evropske države sa potrebnom redefinisanja brojnih politika. Činjenica da se terorizam preselio na tlo najrazvijenih evropskih država, prije svega Fransuske, Belgije, ali i Njemačke, te da njegove mete nijesu više državne i vojne strukture, već svakodnevni život običnih građana upozorava da je i u ovom dijelu potrebno redefinisanje dosadašnjih strategija”, ocijenila je Jasavić.

Ona je navela da sve reforme sprovedene u sektoru bezbjednosti imaju za cilj jačanje vladavine prava kao ključnog uslova za dalji nastavak integracionih procesa.

Jasavić je ocijenila da je trenutni status u odnosu na NATO i Evropsku uniju Crna Gora zasluženo dobila, prije svega zbog snažnog zalaganja i postignutih rezultata upravo u oblasti bezbjednosnih.

“Vojska, policija, Agencija za nacionalnu bezbjednost danas su profesionalnije službe koje svoje aktivnosti temelje na zakonima usklađenim sa evropskim aktima i praksama, takođe su pouzdan i kredibilan faktor evropskim i svjetskim službama u borbi protiv svih oblika kriminala”, smatra Jasavić.

Ona je ocijenila da je značajan napredak ostavren i u postizanju pune nazavisnosti u sektoru pravosuđa.

“Sve to ne bi bilo moguće postići bez kontinuirane i snažne podrške Misije OEBS-a koja je uz Crnu Goru, njene institucije i cjelokupno društvo, od početka, dakle od obnove nezavisnosti 21. maja 2006”, dodala je Jasavić.

Ona je kazala da su reforme bezbjednosnog sektora vrlo važne i igraju ključnu ulogu u prevenciji konflikata, ranom upozoravanju, kriznom menadžmentu i post-konfliktnoj rehabilitaciji.

“S obzirom na to da savremene prijetnje kakve su organizovani kriminal, terorizam i drugi oblici ekstermizma i radikalizma ne poznaju granice važno je da odgovori na ove izazove i prijetnje budu plod međusektoraske saradnje i da imaju regionalnu, pa potom i evropsku dimenziju”, poručila je Jasavić.

Šef Odjela za podršku OEBS-ovom Forumu za bezbjednosnu saradnju u Beču, Robin Mosinkof, kazao je da ta organizacija od početka, kroz terenske operacije i institucije, obezbjeđuje znanje i iskustvo državama članicama u vezi sa mnogim važnim aspektima kao što su reforma policije, upravljanje granicom, borba protiv terorizma, korupcije.

On je naveo da je OEBS izradio interni dokument za njihovo osoblje - smjernice koje će pomoći njihovom boljem sprovođenju i planiranju aktivnosti vezanih za sektor bezbjednosti.

“Upravljanje i reforma sektora bezbjednosti sve je više prepoznata kao važna za prevenciju konflikata za rano upozoravanje i upravljanje krizama, za rehabilitaciju nakon konflikta što je poznato pod terminom ciklus konflikta”, kazao je Mosinkof.

On je rekao da se bezbjednosno snage OEBS-a stalno suočavaju sa novim izazovima naročito ako se imaju u vidu najnoviji terotistički napadi i priliv migranata.

“Neophodne su sistemske promjene koje ne mogu biti samo sektorske prirode već moraju biti sveobuhvatne i moraju prožimati više dimenzija i upravo je to suština ovih smjernica, tako da se nadam da će one biti korisne za regovanje na veliki broj izazova”, smatra Mosinkof.

On je poručio da uspješne i efikasne reforme sektora bezbjednosti u bilo kojoj državi moraju u obzor uzeti duboke reforme upravljanja – pravosudne reforme, administrativne.

“Osim toga to su procesi koji se moraju vršiti u konsultaciji sa svim uključenim državnim akterima, civilnim društvom i nezavisnim akterima”, dodao je Mosinkof.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније