Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V. [ Mina ]

26. 09. 2016. 14:26 >> 15:55
4

DANILOVIĆ NALOŽIO

Hitno istražiti curenje informacija

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović naložio je Unutrašnjoj kontroli Uprave policije da sprovede hitnu istragu o odavanju povjerljivih informacija medijima, i poručio da će insistirati na rigoroznim sankcijama za odgovorne.

 

Danilović je ocijenio nedopustivim i veoma opasnim da se u vrlo osjetljivim istragama, poput one o u ubistvu zatvorenika u Spužu, u pojedinim medijima pojavljuju informacije koje, kako je naveo, ugrožavaju istragu čiji je cilj razotkrivanje lanca organizovanog kriminala koji posljednjih mjeseci hara Crnom Gorom.

Nedopustivo je, smatra Danilović, da na takav način iz policijskih struktura cure informacije.

„Jutros sam naložio hitnu istragu Unutrašnje kontrole, i u razgovoru sa njenim šefom zatražio da do detalja ispita ko i na koji način informacije koje mogu biti od presudne važnosti za rasvjetljavanje nerasvijetljenih ubistava daje medijima, i samim tim podriva istragu“, naveo je Danilović u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

To se, kako je naveo, dešava u trenutku kada, možda i prvi put na zakonom predviđen način i na opšte zadovoljstvo, postoji saradnja između policijskih organa i Specijalnog državnog tužilaštva.

„Zaista vjerujem da je to nešto što mora da nas zabrine, i zahtijevaću poligrafsko ispitivanje za sve one koji su bili u posjedu informacije“, poručio je Danilović.

Prema njegovim riječima, objavljivanjem imena uhapšenih koji se dovode u vezu sa potencijalnim saradništvom i pružanjem usluga izvršiocima teškog ubistva, događa se da organizovani kriminal prelazi u kontraofanzivu, stavljajući do znanja svima koji su u procesu da se zna sve.

„Za takve stvari postoje zakonske sankcije, i insistiram da ovog puta budu primijenjene“, naglasio je Danilović.

On je podsjetio i na slučaj hapšenja Beharovića na aerodromu, koji je, kako je kazao, takođe vrlo osjetljiva i posebna priča, a tiče se učešća na sirijskom ratištu.

„Događa se da neodgovorni pojedinci ili grupe iz policijske istrage prenose medijima, pa samim tim i onima koji učestvuju u nedozvoljenim i nezakonitim radnjama, taj nivo i stepen informacija koji garantuju da budu uvijek ispred tužilačko-policijskih organa“, pojasnio je Danilović.

On je rekao da je siguran da se ovakve stvari ne mogu dopustiti, i da je unutrašnja kontrola dužna da u hitnom postupku ispita sve okolnosti koje dovode do njih.

„Novinari i urednici medija moraju razumjeti da saopštavanje ovakvih informacija ugrožava bezbjednostz policijskih službenika, ljudi koji rade u specijalnom policijskom odjeljenju i drugim specijalizovanim službama policije, kao i tužilaca, i da se cijeli sistem podriva na nedopustiv način“, kazao je Danilović.

On je poručio da to mora prestati jednom i za svagda, jer predstavlja direktnu podršku organizovanom kriminalu i opstruisanje istrage od onih koji bi trebalo bespogovorno i u tišini da sprovode sve mjere i radnje koje treba da imaju svoj epilog u procesuiranju grupa i pojedinaca koji Crnu Goru drže u stanju neizvjesnosti.

„Vjerujem da će nalaz unutrašnje kontrole ovoga puta biti vrlo precizan, i da nećemo dozvoliti da prođu nekažnjeno svi oni koji rade ovakve stvari i obesmišljavaju policijsko tužilačke akcije do nivoa da nam se kriminalci smiju u lice“, rekao je Danilović.

On je dodao da ostaje pri stavu da prvo treba počistiti vlastitu kuću, „i ovakvi procesi moraju biti nemilosrdno kažnjavani“.

Danilović je pozvao sve državne institucije koje učestvuju u tim operacijama da detaljno istraže učešće svojih pripadnika u nezakonitom davanju informacija medijima, „koje organizovane kriminalne grupe i pojedinci iz državnih struktura koriste kao oglasne table za najavu svojih budućih akcija, i obesmišljavanje postojećih akcija državnih organa“.

„Kazna mora biti hitna i nemilosrdna, kako se nikad više ne bi dogodilo da najozbiljniji procesi budu dovedeni u pitanje zbog toga što neko vjeruje da će na ovaj način, odavanjem strogo čuvanih profesionalnih tajni, steći medijsku slavu i otvoriti prostor da završava prljave poslove za sebe i za druge“, zaključio je Danilović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније